• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Zatvorena izložba “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine: izložba pisanog kulturnog naslijeđa iz Specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“”, 21 - 31. 3. 2022. godine

01 April 2022 Novosti 341 Views

1

Tokom deset dana, posjetioci su u auli Vijećnice, imali priliku da vide odabrani dio najvrijednije građe koju posjeduje Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, a koje se čuvaju u fondovima Specijalnih zbirki i Zbirke stare periodike.

Izloženi su bili neki od najvrijednijih i najstarijih rukopisa, putopisa, prve štampane knjige i prve štampane novine u BiH, kao i najstarija karta i atlas koji posjeduje Biblioteka, Ortelius, Abrahamus, Theatrum Orbis Terrarum iz 1592. godine.

Izložba „Nacionalno Blago Bosne i Hercegovine“, održana je pod pokroviteljstvom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, a izložbu su organizovali  Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine i Fondacija “Alija Izetbegović“.

Autor projekta bio je Amel Suljović, savjetnik za kulturu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefika Džaferovića, dok su na projektu učestvovali i uposlenici NUBBiH: mr. Muamera Smajić, Adisa Žero, bibliotečka savjetnica, mr. Anja Mastilović i Teufik Osmanović, dipl. bibliotekar.

Savjetodavno tijelo ovog projekta bili su akademkinja Adila Pašalić Kreso, Akademija nauka i umjetnosti BiH, akademik Petar Perica Vidić, Akademija nauka i umjetnosti BiH, mr. sci. Amra Rešidbegović, bibliotečka savjetnica NUBBiH, mr. sci. Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koji je bio i kordinator.

Izložbu ‘Nacionalno blago BiH’ otvorio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, a na ceremoniji otvaranja bio je prisutan veliki broj visokih zvanica iz BiH, regije, te akademskog kora BiH.

Povodom izložbe, objavljen je katalog „Nacionalno blago Bosne i Hercegovine : izložba pisanog kulturnog nasljeđa iz Specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“ u izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i Fondacije “Alija Izetbegović“.

Izložbu je posjetio veliki broj posjetilaca, a bibliotekari, uključujući i projektni tim iz NUBBIH, svakodnevno su posjetiocima izložbe bili na usluzi, kako bi dali stručne odgovore na eventualna pitanja koja se tiču izložbenih eksponata.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH zahvaljuje se svima koji su učestvovali u projektu ili na bilo koji način doprinijeli realizaciji navedene manifestacije, te posjetiocima izložbe koji su svojim dolaskom podržali rad ove značajne institucije kulture, obrazovanja i nauke kao i njen povratak u Vijećnicu, njen dugogodišnji dom.

Iako je izložba zvanično zatvorena, svi zainteresirani posjetioci će i dalje imati priliku da pogledaju prezentirane publikacije u čitaonici Specijalnih zbirki, Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koje su u julu 2020. godine proglašene nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.