• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NOVI BROJ BILTENA „GLASNIK NUBBIH“

05 April 2022 Novosti 358 Views

glasnik_17_korica.jpg

U izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine izašao je novi broj biltena „Glasnik Nacionalna i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“, god. 12, br. 17.

Iako je i protekla godina, kao i dvije prethodne, obilježena velikim promjenama na globalnoj razini uzrokovane pandemijom COVID-19, u prilici smo vam predstaviti, 17. broj „Glasnika“ Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine koji prezentira pregled aktivnosti iz 2021. godine. Poteškoće i problemi pri uobičajenom funkcioniranju društva u cjelini nastali različitim mjerama borbe protiv virusa COVID-19, te zaista ograničenim mogućostima i sredstvima institucije uslijed neriješenih pravnih i finansijskih pitanja, nisu ostavili trag na organiziranost, poduzetnost, angažiranost i, u konačnici, rezultate rada NUBBIH. Novi „Glasnik“ je još jedan od pokazatelja visokog senzibiliteta cjelokupne institucije za razvoj bosanskohercegovačkog društva, obrazovanja i znanja u društvu uopće.

Između mnogobrojnih aktivnosti koje čine promocije, izložbe, okrugli stolovi, seminari, posjete, sastanci, ostvarene saradnje i slično, o kojima se detaljnije možete informirati na stranicama „Glasnika“, smatramo značajnim istaknuti obilježavanje 29. godišnjice stradanja NUBBIH, prigodnim programom i izložbom, koja se desila u matičnoj zgradi Biblioteke, Vijećnici. Ulažu se ogromni napori kako bi se Biblioteka vratila u svoj dom koji mu povijesno, kulturno i infrastrukturno priliči.

Ovaj put na koricama „Glasnika“ donosimo lik velikog pjesnika Alekse Šantića (1868-1924), a sa njegovom kratkom biografijom možete se upoznati na prvim stranicama biltena.

Bilten „Glasnik NUBBIH“ pokrenut je 2010. godine. Do 2014. godine „Glasnik“ je izlazio dva puta, a potom nastavlja izlaziti jedanput godišnje. Sadrži informacije o stručnim, kulturnim, obrazovnim i naučnim dešavanjima, aktivnostima i manifestacijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, a popraćen je prilozima o novim praksama i aktuelnostima iz bibliotečke profesije te korisnim linkovima. Glasnik NUBBIH indeksiran je u EBSCO bazi podataka.