• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

INSTITUT ZA JEZIK UNSA I NUBBiH ODRŽALI RADNI SASTANAK I POTPISALI PROTOKOL O SARADNJI

05 April 2022 Novosti 316 Views

1

Danas je u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine potpisan zvanični Protokol o saradnji Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, prilikom čega je održan i radni sastanak na kojem su prisustvovali direktor NUBBiH dr. Ismet Ovčina i Adisa Žero, bibliotečka saradnica, te direktor Instituta za jezik dr. Jasmin Hodžić i mr. Zenaida Karavdić, viši stručni saradnik.

Osim razgovora o nizu zajedničkih budućih projekata, razgovaralo se i o reprintu i transkripciji knjige iz Specijalne zbirke NUBBiH „Racsun za pervu i drugu godinu shkulsku“, udžbenika matematike koji „iz latinskog u bosanski jezik prinese“ franjevac P. Ambroxa Matich, 1827. godine. Knjiga je štampana u Osijeku (Hr), a pisana u Tolisi kod Orašja, u vrijeme pokretanja prve bosanskohercegovačke škole modernijeg tipa, koju je po odobrenju Husein-kapetana Gradaščevića pokrenuo fra Ilija Starčević još 1823. godine, čime se predstojeća 2023. godina može označiti kao godina u kojoj obilježavamo dva stoljeća jedne značajne tradicije, za koju se vežu i počeci bosanskog jezika u modernom bh. školstvu.

Direktor Ovčina poklonio je Institutu nedavno štampani katalog „Nacionalno blago Bosne i Hercegovine: izložba pisanog kulturnog nasljeđa iz Specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“, koji će zasigurno poslužiti kao izvor i inspiracija za nove projekte.