• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

PLAKETA ZA RAZVOJ I DOPRINOS SARADNJI

22 Decembar 2021 Novosti 427 Views

a

Novopazarska Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ obilježila je jubilarnu 100-tu godišnjicu postojanja i rada.

Tim povodom, 16.12.2021. upriličena je svečana akademija, kojoj su, u prepunoj Sali Kulturnog centra Novi Pazar, prisustvovali zvaničnici, predstavnici ministarstava, predstavnici ambasada i konzulata, kulturnih, obrazovnih i naučnih institucija, te predstavnici medija. 

Ovom prigodom, direktoru Nacionalne i univerzitetske biblioteke, Dr. Ismetu Ovčini dodijeljena je plaketa za ukupan doprinos razvoju i uspješnoj saradnji novopazarske biblioteke i biblioteka BiH.

U poruci koju je, uz čestitke povodom jubileja uputio direktoru, gosp. Elijasu Rebronji i kolektivu NB „Dositej Obradović“ Novi Pazar, Dr. Ovčina je, između ostalog kazao:

„Čast mi je i privilegija da učestvujem u svečanoj akademiji ovim povodom i da se pridružim proslavi cijelog vijeka postojanja ove ustanove.

Više je nego očigledno i za svaku je pohvalu da novopazarska Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ uživa visoki ugled i pažnju kod nadležnih u Republici Srbiji, kao i kod svojih zaposlenika, poštovatelja i korisnika. Snažnu lokalnu zajednicu čini i snažna biblioteka.

Najljepše zahvaljujem na dodijeljenoj Plaketi i nadam se da će profesionalna saradnja između bosanskohercegovačkih i srbijanskih biblioteka nastaviti i ubuduće, jer, biblioteke se osnivaju za dobrobit akademske i kulturne zajednice i svih građana, bez ikakvih ograničenja i garantuju slobodan pristup sadržajima, naučnim informacijama i izvorima informacija u oblasti kulture.“