• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NOVI BROJ ČASOPISA BOSNIACA

21 Decembar 2021 Novosti 455 Views

sl.jpg

Sa zadovoljstvom vam predstavljamo novi broj časopisa Bosniaca, njegov 26. broj, koji predstavlja još jedan važan izvor informacija iz svijeta bibliotekarstva, informacionih nauka i kulturne baštine.

Novo dvojezično izdanje časopisa Bosniaca objavljeno je u štampanom i elektronskom izdanju. Časopis Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine izlazi jednom u godini i u njemu se objavljuju stručni, pregledni i izvorno naučni radovi, te građa od značaja za obnovu kolekcija NUBBiH kao i za bibliotečku struku u cjelini.

Prethodna i ova godina su nesumnjivo bile u znaku globalne pandemije prouzrokovane

COVID-19 i bitno je utjecala na poslovanje biblioteka u cijelom svijetu. Uprkos drugačijim uslovima rada, biblioteke su  prilagodile svoje usluge i dokazale da je njihova uloga u kriznim situacijama važna. Na tom tragu je i novi broj Bosniace koji donosi različite teme iz oblasti bibliotečko-informacijskog sistema, dokumentarnog naslijeđa, informacija i servisa u novom tehnološkom okruženju.

U ovome broju, s posebnim zadovoljstvom, predstavljamo jedanaest radova i dva prikaza knjiga koje je objavila Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Uspjeh časopisa Bosniaca u međunarodnim okvirima je vidljiv uvidom u baze u kojima je časopis indeksiran.

Časopis se nalazi u meritornim bazama Web of Science - Emerging Sources Citation Index, EBSCO bazama Central and Eastern European Academic Source i The Belt and Road Initiative Reference Source, bazi ERIH PLUS (European Reference Index for the Humanities and the Social Sciences), ROAD (Direktorij naučnih serijskih publikacija otvorenog pristupa), DOAJ (Direktorij časopisa otvorenog pristupa), ICI Journals Master List, KoBSON (Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku), Ulrich's Periodicals Directory (baza podataka bibliografskih podataka o serijskim publikacijama), a dostupan je i preko baze C.E.E.O.L. (Central and Eastern European Online Library), Hrčak (Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa), Index Copernicus International te baze Slavic Humanities Index.