• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

AMBASADOR JAPANA URUČIO DONACIJU FONDACIJE NIPPON NACIONALNOJ I UNIVERZITETSKOJ BIBLIOTECI BOSNE I HERCEGOVINE

07 Decembar 2021 Novosti 516 Views

f

Njegova ekselencija ITO Makoto Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini, i YOSHIDA Chisato, ataše za kulturu i prvi sekretar Ambasade, posjetili su Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, gdje su se susreli sa direktorom Dr. Ismetom Ovčina i saradnicama.

Ovaj susret upriličen je s namjenom zvaničnog uručenja značajne kolekcije knjiga Japanske fondacije Nippon Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH. Prvu ovakvu donaciju knjiga, (na engleskom jeziku) Fondacija Nippon je uručila NUBBiH 2020. godine.

NJ.E. Ambasador Ito, u srdačnom razgovoru, izrazio je interesovanje za rad NUBBiH i uvjete u kojima ona djeluje, te za moguće useljenje u objekat Vijećnica.

Dr. Ovčina i Ambasador Ito su razgovarali i o mogućim zajedničkim projektima, s ciljem upoznavanja različitosti kultura.

Dr. Ismet Ovčina je uvaženom gostu zahvalio na posjeti i posredovanju u isporuci donacije knjiga. Također, uručio je NJ.E. Ambasadoru nekoliko novijih izdanja NUBBiH.

Direktor NUBBiH je pozvao goste u obilazak najreprezentativnijih dijelova NUBBiH – Specijalne zbirke, Čitaonicu Stare periodike, Austrijsku i Egipatsku čitaonicu i Čitaonicu „Schulman“.

Naročitu pažnju Nj.E. Ambasadoru Ito privukli su članci o Japanu iz 19. i 20. stoljeća u starim novinama i časopisima, zbirke Stare periodike, kao i neki od primjeraka izloženih u Specijalnim zbirkama.

Na kraju posjete, Ambasador Ito je izrazio respekt za rad ove ustanove i nadu za njen razvoj i napredak.