• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Obilježavanje Dana akademske knjige

01 Decembar 2021 Novosti 529 Views

a

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine u povodu Dana nauke, koji se obilježava 12.  decembra/prosinca,  i 76. godišnjice postojanja i rada Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine održali su prigodan program, u okviru kojeg su dodijeljena recentna naučna izdanja univerzitetskim bibliotekama u FBiH; kao i proglašenje nagrađenih studenata, koji su u 2021. godini najviše koristili bibliotečki fond i ostale usluge javnih univerzitetskih biblioteka u FBiH. 

Također, održan je okrugli sto pod nazivom „Produkcija akademske knjige u BiH u 2021. godini“, uz sudjelovanje predstavnika univerzitetskih biblioteka, naučnih ustanova i društava te predstavnika profesionalnih izdavača i suorganizatora.

Direktor NUBBiH, dr. Ismet Ovčina, izrazio je zahvalnost Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke za ovaj vid podrške univerzitetskim/sveučilišnim bibliotekama i njihovim korisnicima i čestitao nagrađenim studentima, ističući da je ova manifestacija s razlogom nazvana Danom akademske knjige, jer su darovane knjige, razgovarano je o akademskoj knjizi i nagrađeni korisnici koji su u protekloj godini proveli puno vremena s knjigom.

U ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, govorio je pomoćnik Ministra, Mr.sc. Jasmin Branković koji je istakao važnost saradnje Ministarstva i univerzitetskih biblioteka.

Skupu ove manifestacije obratili su se: Aida Buzaljko, stručna savjetnica FMON, Mahir Mešić, koji se u ime svih studenata, dobitnika nagrada, zahvalio FMON-u, kao i NUBBiH.

U radu okruglog stola, aktivno su učestvovali: prof. dr. Husnija Kamberović, Nevenka Hajdarović, bibl. savjetnica NUBBiH, Dragan Marković, direktor University Press-a, Vahida Krekić, stručna savjetnica.