• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

DIREKTORICA NACIONALNE BIBLIOTEKE CRNE GORE „ĐURĐE CRNOJEVIĆ“, GĐA DRAGICA LOMPAR, POSJETILA NUBBIH

25 Oktobar 2021 Novosti 398 Views

a

Kao mnogo puta do sada spomenuto, ključ uspješnog bibliotečkog poslovanja, saradnje i projektih aktivnosti sa bibliotekama u regionu proističe kroz potpisane memorandume o saradnji, koje Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine ima sa mnogim regionalnim, evropskim i svjetskim bibliotekama.

Shodno navedenom, Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine je, 22. 10. 2021. godine, posjetila direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, gđa Dragica Lompar, kao uzvratnu posjetu, nakon što je Nacionalnu biblioteku Crne Gore dr. Ismet Ovčina posjetio ranije ovog mjeseca.

Tokom posjete, dr. Ovčina, sa svojom gošćom razgovarao je o budućoj saradnji ovih biblioteka i popularizaciji i afirmaciji bibliotečko- informacijskog poslovanja kao i o mogućnosti realizacije određenih međunarodnih projekata, čime bi se doprinijelo dobrobiti svih njihovih korisnika, kao i razvoju i širenju bibliotečke misije u ovim zemljama i regionu.

Pored službene posjete Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, gđa Dragica Lompar uzela je učešće na promociji publikacije Poljičke isprave I – iz Zbirke Aleksandra Poljanića i radionici Očuvanje, zaštita, prezentacija arhivskih dokumenata, gdje je predstavila rad svoje biblioteke. Prezentacijom i izlaganjem na temu Digitalizacija pisane crnogorske kulturne baštine, gđa Lompar prisutne je upoznala sa tijekom digitalizacije fonda Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“, kao i preprekama i izazovima koje ona donosi, ističući da biblioteka od 2008. godine, procesom digitalizacije svoje građe aktivno radi na zaštiti originalnih dokumenata i predstavljanju u digitalnom obliku, obezbjeđujući pristup najširem krugu korisnika u čitavom svijetu putem interneta. Također, predstavljen je čitav niz projekata digitalizacije ove biblioteka, među kojima su: Digitalna crnogorska bibliografija, Portal Petar II Petrović Njegoš, Digitalna kolekcija Legat Radivoje Lola Đukić, Rukopisna zaostavština vojvode Sima Popovića i dr.

Nakon realiziranih aktivnosti, direktori ustanova razmijenili su aktuelna i najreprezentativnija izdanja iz svojih produkcija.