• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

PROMOCIJA PUBLIKACIJE POLJIČKE ISPRAVE I – IZ ZBIRKE ALEKSANDRA POLJANIĆA I RADIONICA OČUVANJE, ZAŠTITA, PREZENTACIJA ARHIVSKIH DOKUMENATA

22 Oktobar 2021 Novosti 780 Views

h

Dana 22.10.2021. u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine održana je promocija publikacije Poljičke isprave I - iz Zbirke Aleksandra Poljanića te Radionica - Očuvanje, zaštita, prezentacija arhivskih dokumenata.

Promovisana publikacija, u izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Poljičke isprave I – iz Zbirke Aleksandra Poljanića nastala je kao rezultat projekta Čuvanje, zaštita i prezentacija dokumenata iz Arhiva Poljičke republike pisanih bosančicom. Kao stručnjak za jezik u realizaciji ovog projekta, a potom i izradi ove publikacije učestvovao je doc. dr. Mehmed Kardaš s Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Projekt je finansiralo Federalno ministarstvo kulture i sporta. Podršku izdavanje publikacije dali su i Fondacija za izdavaštvo Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Promotori ove vrlo značajne publikacije, koja je okupila regionalne stručnjake iz oblasti filologije i historije bili  su dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, prof. dr. Ivan Botica, viši znanstveni suradnik, sa Staroslavenskog  instituta u Zagrebu, prof. dr. Emir Filipović sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta UNSA i priređivač doc. dr. Mehmed Kardaš, sa Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta UNSA. Doc. dr. Mehmed Kardaš radio je na transkripciji i transliteraciji teksta isprava koje se nalaze na Odjeljenju Specijalnih zbirki NUBBiH. Prof. dr. Ivan Botica, koji je zajedno sa prof. dr. Lejlom Nakaš, sa Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta UNSA, bio recenzent publikacije obratio se skupu putem Zoom-a te izrazio svoje odušljevenje publikacijom te realizovanim projektnim aktivnostima.

Prof. dr. Emir Filipović, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu detaljije se osvrnuo na samo porijeklo dokumenata, historijske prilike koje su pratile isprave od njihovog uključivanja u kolekciju Aleksandra Poljanića do konfiskacije.

Drugi dio realizovan je kroz radionicu pod nazivom „Očuvanje, zaštita, prezentacija arhivskih dokumenata“. Radionica je okupila regionalne stručnjake iz oblasti digitalizacije, konzervacije i restauracije arhivskih dokumenata, a njome je moderirao dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH. Radionica je nastala u sklopu projekta CENL-a - The Conference of European National Librarians, granta pod nazivom Erland Kolding Nielsen, dugogodišnjeg direktora Kraljevske biblioteke Danske i međunarodnog bibliotečkog stručnjaka.

Uvodno izlaganje imala je dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, bibliotečka savjetnica, pomoćnica glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb – Hrvatska, za djelatnost nacionalne knjižnice Republike Hrvatske pod nazivom Sva lica zaštite kulturne baštine – od očuvanja izvornika do dostupnosti i trajne pohrane digitalne preslike. Dr. sc. Sofija Klarin Zadravec prezentovala je vrlo uspješnu i aktivnu digitalizaciju NSK, te se osvrnula na okvire, standarde i normative u ovoj oblasti. NSK je ujedno i partner u realizaciji ovog projekta i radionice.

Magistrica Lejla Bajramović, konzervatorica iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, predstavila je temu Zašto raditi konzervaciju i restauraciju? i govorila o važnosti konzerviranja i restauriranja originalnih dokumenata koji se nalaze u baštinskim ustanovama.

Proces konzervacije i restauracije dokumenata "Poljička republika" predstavila je konzervatorica Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Anđela Aćimović, koja se osvrnula na sam proces restauracije i konzervacije dokumenata Poljičke republike iz fonda Specijalnih zbirki NUBBiH, a koji su prezentirani u promoviranoj publikaciji.

Direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Cetinje, magistrica Dragica Lompar predstavila je načine i procese, probleme i perspektive digitalizacije pisane baštine u Crnoj Godi.

Magistrica Ejla Ćurovac, iz Gazi Husrev-begove biblioteke govorila je o ulozi i značaju digitalne biblioteke Gazi Husrev-begove bilioteke, najstarije biblioteke u Bosni i Hercegovini koja je ove godine obilježila 484. godišnjicu osnivanja.

Radionica je zaključena izlaganjem bibliotečke savjetnice Adise Žero, rukovoditeljice Sektora nabavke, obrade, periodike i službene publikacije NUBBiH, te Ahmeda Kurte, saradnika za digitalizaciju koji su prezentovali digitalne kolekcije NUBBiH.

Promociju i radionicu pratila je prigodna izložba dokumenata iz Arhiva Poljičke republike.