• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocija publikacije Poljičke isprave I – iz Zbirke Aleksandra Poljanića & Radionica Očuvanje, zaštita, prezentacija arhiviskih dokumenata

20 Oktobar 2021 Novosti 728 Views

PLAKAT

U petak, 22. oktobra 2021. godine u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, sa početkom u 11:00 sati promovisat će se publikacija iz Edicije Memoria Bosniaca, Poljičke isprave I – iz Zbirke Aleksandra Poljanića.

 

Promotori publikacije su:

dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH

prof. dr. Ivan Botica, viši znanstveni saradnik, Staroslavenski institut, Zagreb

prof. dr. Emir Filipović, Odsjek za historiju, Filozofski fakultet, UNSA

doc. dr. Mehmed Kardaš, Odsjek za bosanski, hrvatski i srpski jezik, Filozofski fakultet, UNSA

 

Publikacija Poljičke isprave I nastala je kao rezultat projekta Čuvanje, zaštita i prezentacija dokumenata iz Arhiva Poljičke republike pisanih bosančicom. Kao stručnjak za jezik u realizaciji ovog projekta, a potom i izradi ove publikacije učestvovao je doc. dr. Mehmed Kardaš s Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Projekt je finansiralo Federalno ministarstvo kulture i sporta. Podršku izdavanje publikacije dali su i Fondacija za izdavaštvo Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine koristi priliku da Vas pozove i na radionicu pod nazivom Očuvanje, zaštita, prezentacija arhiviskih dokumenata sa početkom u 12:00 sati. Radionica koja će okupiti eminente stručnjake iz regiona na temu digitalizacije, restauracija i konervacije, realizuje se uz podršku CENL-a - Conference of European National Librarians (Erland Kolding Nielson Grant).

Promociju i radionicu propratit ćemo prigodnom izložbom dokumenata iz Arhiva Poljičke republike.

Oba događaja, promociju i radionicu, moći ćete pratiti i uživo putem Facebook stranice Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

https://www.facebook.com/NacionalnaiuniverzitetskabibliotekaBiH/  

U nastavku donosimo program cjelodnevnih aktivnosti:

 

 

P R O G R A M

       

 

I DIO - PROMOCIJA PUBLIKACIJE

 

11:00 – 11:45              Promocija publikacije Poljičke isprave 1

 

Promotori:

dr. Ismet Ovčina, direktor, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine

prof. dr. Ivan Botica, viši znanstveni suradnik, Staroslavenski institut,  Zagreb

prof. dr. Emir Filipović, Odsjek za historiju, Filozofski fakultet, UNSA

doc. dr. Mehmed Kardaš, Odsjek za bosanski, hrvatski i srpski jezik, Filozofski fakultet, UNSA

  11:45 – 12:00              Kafe pauza
 

 

II DIO – RADIONICA - OČUVANJE, ZAŠTITA, PREZENTACIJA ARHIVSKIH DOKUMENATA

 

12:00 – 12:10              dr. Ismet Ovčina, direktor, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine: Uvodna riječ, otvaranje radionice

 

12:10 – 12:40               dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Zagreb "Sva lica zaštite kulturne baštine – od očuvanja izvornika do dostupnosti i trajne pohrane digitalne preslike"

 

12:40 – 12:50              Lejla Bajramović, MA, konzervator, Zemaljski muzej, Sarajevo "Zašto raditi konzervaciju i restauraciju?"

 

12:50 – 13:00              Anđela Aćimović, BA, konzervator, NUBBiH "Proces konzervacije i restauracije dokumenata "Poljička republika"

 

13:00 – 13:15               mr. Dragica Lompar, direktorica, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, Cetinje  "Digitalizacija pisane baštine u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“

 

13:15 – 13:30              Ejla Ćurovac, MA, Gazi Husrev-begova biblioteka, Sarajevo "Uloga i značaj digitalne Gazi Husrev-begove biblioteke"

 

13:30 – 13:45               Adisa Žero, rukovodilac Sektora nabavke, obrade, periodike i službene publikacije; Ahmed Kurto, BA, saradnik za digitalizaciju. "Predstavljanje Digitalnih kolekcija NUBBiH"