• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Učenici sarajevskih škola posjetili NUBBIH povodom mjeseca knjige

01 Novembar 2019 Novosti 1605 Views

Promovisanje važnosti knjige, njene uloge u obrazovanju i izgradnji identiteta pojedinca, te njenog značaja u svakodnevnom životu osnovni je cilj obilježavanja mjeseca knjige.

Uvažavajući značaj Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH kao kulturne,  obrazovne i naučne institucije, nastavni kadar Srednje škole za saobraćaj i komunikacije i Osnovne škole „Isak Samokovlija“ iz Sarajeva, sa svojim učenicima  posjetili su NUBBiH  tokom  mjeseca knjige koji se obilježava kod nas i u svijetu.

Tokom posjete Mr. Merima Lendo, rukovodilac Sektora za informacije i usluživanje korisnika održala je kratko predavanje o historiji NUBBiH kao i  kredibilitetu koji zaslužuje knjiga odnosno pisana riječ.

Učenicima je upriličeno upoznavanje sa djelovanjem ove Institucije, njenim ciljevima, zadacima, funkcijama kao i servisima koje nudi svojim korisnicima,  posebno onog dijela koji se odnosi na rad sa korisnicima Biblioteke.

Omogućen je obilazak Centra za restauraciju, prezervaciju i konzervaciju bibliotečke građe NUB BiH, ali i drugih segmenata ove Institucije prvenstveno mjesta njihovog interesovanja kao što su opće čitaonice, čitaonice za staru periodičnu publikaciju, te kataloga.

Učenici su imali priliku vidjeti i inkunabule/prve štampane knjige koje posjeduje NUBBiH, a koje potiču iz 15.vijeka.

U dinamičnoj današnjici, punoj dostignuća, tehnoloških napredaka, raznoraznih saznanja, knjiga je vjerni pratilac čovjeka, nezamjenjiv i dragocjen. Kaže se da je u knjigama zapisana sva mudrost svijeta,  pa podijelimo je jedni sa drugima, zaključila je Mr. Merima Lendo.