• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

OBILJEŽENE 74 GODINE  NUBBiH - Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodjelilo knjige univerzitetskim bibliotekama u Federaciji BiH

30 Oktobar 2019 Novosti 1191 Views

U okviru redovnih programa podrške univerzitetskim/sveučilišnim bibliotekama/knjižnicama u Federaciji BiH, predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, uručili su u srijedu, 30.10.2019. godine, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, u Sarajevu, značajan broj recentnih izdanja znanstvene i stručne literature predstavnicima univerzitetskih/sveučilišnih biblioteka/knjižnica u Federaciji BiH.

Izdanja stručne literature, predstavnicima univerzitetskih biblioteka, uručili su predstavnici Sektora za nauku i tehnologiju, mr. Sanela Kuko. savjetnica Ministrice prof.dr. Elvire Dilberović,  i pomoćnik Ministrice, mr. Jasmin Branković.

Mr. Sanela Kuko, podsjetila je, da ovaj program djeluje od 2007. godine, i da se nada da ova literatura zadovoljava potrebe studenata, kao krajnjih korisnika. Ovom prilikom bibliotekama dodjeljujemo 103 naslova, odnosno 923 publikacije.

U svom obraćanju, mr. Jasmin Branković, istakao je značaj podrške i realizacije projekata Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u okviru kojih se u okviru mogućnosti pomaže rad univerzitetskih/sveučilišnih biblioteka/knjižnica u Federaciji BiH, napominjući da je ovaj program jedan od brojnih, kojima se pruža kontinuirana podrška bibliotekama u Federaciji BiH.

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne  i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, u svom obraćanju je kazao:

Čast mi je i zadovoljstvo izraziti vam dobrodošlicu u Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, koja ove godine obilježava 74 godine svoga rada i postojanja. Pozdravljam Vas u ime Kolektiva i u svoje lično ime i zahvaljujem što ste danas i ovim povodom ovdje.

31. oktobra 1945. godine, u Službenom glasniku tada Federalne BiH objavljena je Uredba o osnivanju Narodne biblioteke BiH sa njenim zadacima. Uredbu potpisuje dr. Anto Babić, tadašnji ministar prosvjete u Vladi Federalne BiH. Od tada do danas naša Institucija je prošla svoje faze od Narodne, Narodne i univerzitetske biblioteke, do Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. U tom periodu, počesto i burnom i složenom, posebno od rata u BiH do danas, NUBBiH je postala prepoznatljiva institucija kulture, obrazovanja i nauke u zemlji i inostranstvu. Članica je svih meritornih bibliotečkih organizacija i asocijacija u Evropi i svijetu.

Za našim uslugama postoji izuzetna potreba, a naši pojedini eksponati stižu do uvaženih evropskih biblioteka i muzeja. Tako smo juče, gospođa Islamović i ja, odnijeli jedan eksponat iz naših Specijalnih zbirki ( DASS GROSSE BRUGEL - WERK autora Gustava Glücka) na njihovo traženje i izbor eksponata u House of European History- Kuća evropske historije ili Muzej ili Dom evropske povijesti. Ovaj muzej djeluje pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta već treću godinu i jedan od naših eksponata je od početka rada Muzeja bio tamo. Muzej inače čuva sjećanja na prošlost evropske historije, a sjećanja su dio historije, a snažno utiču i na našu sadašnjost i budućnost.

Podsjećam da se biblioteke/knjižnice osnivaju za dobrobit zajednica korisnika, kako bi se podupirala njihova prava informacijama, podacima i idejama, i pružile svoje usluge svim građanima, bez obzira na nacionalnost, rasu, religiju, kulturu, političku pripadnost, starosnu dob, spol ili seksualnu orijentaciju.

Kada se, pak, govori o podršci univerzitetskih i visokoškolskih biblioteka akademskom obrazovanju i nauci, to neminovno podrazumijeva i odgovarajuće mjesto i ulogu koje one zauzimaju u univerzitetskim dokumentima, nastavnim planovima i programima, te provođenju nastavno-obrazovnog procesa na univerzitetu.

U skladu sa stoljetnom svjetskom praksom, a i prema našim odgovarajućim dokumentima, univerzitetskim i visokoškolskim bibliotekama pripada mjesto informacijsko-obrazovnog centra za naučni rad, te uloga aktivnog učesnika u sprovođenju akademskog obrazovanja. U tom kontekstu posebno su važni njihovi uslovi za rad, kadrovska osposobljenost, te knjižni fond.

Sa zadovoljstvom konstatujem da današnjim povodom Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodjeljuje naučna i referentna izdanja univerzitetskim bibliotekama/knjižnicama u FBiH.

Zahvaljujem Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, na čelu sa ministricom, prof. dr. Elvirom Dilberović, na donaciji knjiga, a prilika je da se još jednom zahvalim FMON na prepoznavanju rada i misije NUBBiH i davanju podrške ovoj Instituciji kulture, obrazovanja i nauke.