• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Novi eksponat iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine od 29.10.2019. u Kući Evropske historije

04 Novembar 2019 Novosti 1165 Views

Saradnja između House of European History (HEH) u Briselu i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine započela je još tokom priprema za prvu postavku i otvorenje HEH-a, kao projekta Evropskog parlamenta.

 

Transnacionalna zbirka HEH-a, izložbe i programi pružaju neočekivana i nadahnjujuća iskustva. Prikazuje i prikuplja historiju evropske integracije i njenih temelja. Kultno je mjesto susreta, a njeno višedimenzionalno tumačenje prošlosti nastoji odgovoriti na pitanja relevantna za današnju Evropu.

Kuća europske historije je prostor za učenje, promišljanje i raspravu. Namijenjen je svima, neovisno o dobi i porijeklu, a osnovna misija je bolje razumijevanje evropske historije u svoj njenoj složenosti, kao i poticanje razmjene ideja i preispitivanje pretpostavki.

Prva knjiga iz Specijalnih zbirki NUBBiH, izložena u HEH-u 2017. je bila Zbirka salavata, poznata pod imenom DELAIL EL-HAJRAT, koju je sabrao Muhammad Sulayman b. Abdurrahman al-Gazuli, (umro 870/1465. godine). Radi se o jednom od atraktivnijih rukopisa, sa neobično lijepim koloritnim i pozlaćenim unvanima, uvez u crvenoj koži, ukrašen utisnutim rozetama floralnih motiva.

DIE GROßEN FRANZÖSISCHEN IMPRESSIONISTEN, također iz Specijalnih zbirki, spašena iz plamena u Vijećnici i vidno oštećena vatrom, pozajmljena je HEH-u na period novembar 2017. – novembar 2019.

Zamijenjena je knjigom DASS GROSSE BRUEGEL – WERK, autora Gustava Glücka, izdanjem iz 1955. godine, (štampano u Beču i Minhenu i sadrži 124 stranice), koja će do novembra 2021. biti izložena u HEH-u.

Ova publikacija je jedna od rijetkih monografija iz Grafičke kolekcije koja je spašena iz zapaljene Vijećnice, dok je veliki dio kolekcija nestao u plamenu. Korice publikacije su oštećene i unutrašnji listovi su požutjeli. Tragovi većeg oštećenja knjige, nastali tokom požara u Vijećnici, naročito su vidljivi u gornjem desnom uglu zadnje korične strane.

U crkvi u Briselu, gdje je sahranjen Peter Bruegel stariji, u povodu obilježavanja 450 godina od njegove smrti, organizirano je nekoliko izložbi.

Zamjena eksponata iz NUBBiH u House of European History je vrlo zahtjevan i precizan proces, koji je obavljen po striktnom protokolu i uz prisustvo nekoliko stručnjaka iz različitih oblasti (kurator, restaurator, inženjer) i specijalizirane tehničke podrške.

NUBBiH je vrlo ponosna na saradnju koju na ovaj način ostvaruje sa Kućom evropske historije, institucijom koju je ustanovio Evropski parlament.