• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Dr. Ismet Ovčina na Međunarodnoj konferenciji i Sajmu knjiga u Azerbejdžanu

03 Oktobar 2019 Novosti 1468 Views

Na poziv direktora Nacionalne biblioteke Azerbejdžana, prof. Karim Tahirova, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Ismet Ovčina, boravio je u Bakuu, u periodu 27. – 30. septembra 2019. godine. Tom prilikom, prisustvovao je međunarodnoj naučnoj konferenciji, na temu„ Libraries as mobile Information Centers / Biblioteke kao mobilni informacijski centri“, te 6. međunarodnom sajmu knjiga u Bakuu.

Događaju su prisustvovali predstavnici državne vlasti Azerbejdžana, predstavnici diplomatskih misija akreditovanih u zemlji, javne ličnosti, predstavnici iz oblasti nauke, kulture i umjetnosti.

Međunarodnu naučnu konferenciju, svojim obraćanjem otvorio je Ministar kulture Republike Azerbejdžan, Abulfas Garayev, koji je istaknuo značaj upravo teme ove konferencije, prepoznavajući 21. vijek,  kao vijek informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT), ili vijek revolucije koji zbog brzih promjena u tehnologiji, donosi transformaciju u svakom polju života, a te promjene sve više utiču na rutinske zadatke biblioteka i bibliotekara.

Tokom konferencije, dr. Ismet Ovčina izlagao je rad na temu „Implementacija mobilnih informacijskih servisa kroz COBISS.BH“, kojim je prikazao servise i aplikacije Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine u okviru sistema COBISS (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi), organizacijskog modela, koji povezuje biblioteke u nacionalni bibliotečko-informacijski sistem sa uzajamnom katalogizacijom, uzajamnom bibliografsko-kataloškom bazom podataka COBIB i lokalnim bazama podataka biblioteka učesnica.

Tokom svog boravka dr. Ismet Ovčina, sastao se sa Ministrom kulture Republike Azerbejdžan, Abulfasom Garayevim te direktorom Nacionalne biblioteke, prof. Karimom Tahirovim, sa kojima je razgovarao o budućoj saradnji i mogućoj realizaciji određenih projekata iz oblasti bibliotekarstva, kulture i kulturnog naslijeđa. Inače, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine i Nacionalna biblioteka Azerbejdžana imaju dugogodišnji sporazum o saradnji kojim se održava kontinuirana bibliotečka saradnja. Također, dr. Ovčina se susreo i razgovarao sa direktorima i zamjenicima direktora nacionalnih biblioteka prisutnih na ovoj Konferenciji, Rusije, Turske, Latvije, Litvanije, Bjelorusije, te jednim brojem predstavnika biblioteka iz srednje Azije, Uzbekistan, Kirgistan, Kazahstan, Turkmenistan itd.

Svečano otvaranje 6. Međunarodnog sajma knjiga u Bakuu, posvećenog 650. godišnjici azerbejdžanskog pjesnika Imadaddina Nasimija, održano je 27. septembra.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine se na 6. Međunarodnom sajmu knjiga u Bakuu, predstavila štandom sa svojim izdanjima, koji je između ostalih, posjetila i potpredsjednica Heydar Aliyev fondacije, Leyla Aliyeva, inače kćerka predsjednika Republike Azerbejdžan, Ilham Aliyeva, te ministar Abulfas Garayev sa saradnicima.