• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

„Spremni za budućnost!“ – Aktivno učešće u promjenama

02 Oktobar 2019 Novosti 1475 Views

Održavajući uspješnu dugogodišnju saradnju sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom Bosne i Hercegovine, Goethe-Institut Bosna i Hercegovina, tradicionalno je i ove godine, jednom bibliotekaru NUBBiH, omogućio odlazak na Regionalnu bibliotečku radionicu na temu „Spremni za budućnost!“ – Aktivno učešće u promjenama, koja se održala 26. i 27. septembra u Beogradu. Radionicu je vodila dr. Hannelore Vogt, direktorica Biblioteke grada Kelna, a održana je u prostorijama Biblioteke grada Beograda.

Gđa Vogt je učesnicima na zanimljiv i kreativan način predstavila neuobičajene metode digitalnog obrazovanja i poticanja čitanja kroz igru. Radi se o uslužnim ponudama za sve građane usmjerenim ka budućnosti, a koje potiču na samostalno djelovanje, kreiranje i isprobavanje i koje su korištenjem stečenih kompetencija istovremeno i zabavne.

Izlagajući svoja predavanja, gđa Vogt, je prisutnima također, predstavila značaj biblioteke kao tzv. Trećeg prostora, pri čemu ona uz dom, radno mjesto ili školu postaje javni prostor u zajednici namijenjen okupljanjima, učenju i interakciji i pokušala razriješiti pitanje, „Kako možemo aktivno oblikovati našu budućnost i proaktivno se baviti razvojem?“.

Navedenoj radionici, prisustvovala je mr. Adelaida Grabovica, bibliotekarka NUBBiH.