• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Studijska grupa sa Univerziteta Insbruk u NUBBiH

04 Oktobar 2019 Novosti 1098 Views

Tokom organizovanog Seminara Beograd/Sarajevo 2019, studijska grupa doktoranata Austrijskih studija, sa Univerziteta u Insbruku, posjetili su Sarajevo, a za svoja predavanja tokom boravka i sastanke odabrali su Austrijsku biblioteku, u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine.

Prije svega, Fakultet Austrijskih studija, namjerava pružiti interdiscliplinarnu platformu za suradnju, kao osnovu za zajedničko podučavanje i istraživanje. Ključni kriteriji za suradnju su prostor koji se ovdje dotiče, njegova historija i kulturni fenomeni. S tim u vezi, austrijski naziv „austrijski“ shvaća se kao kulturni prostor koji su razna društva proizvela duž vremena Rimskog carstva, preko Habsburške monarhije do neposredne sadašnjosti Druge republike. Upravo ovakav koncept studijskog programa, rezultirao je upravo seminarom Beograd/Sarajevo 2019, s fokusom na različite pristupe austrijskoj historiji, jeziku, historiji, arhitekturi itd.

Goste je u Austrijskoj biblioteci primila voditeljica, mr. Adelaida Grabovica, a pored ostalih, s gostima je razgovarala i Nj. E. Ambasadorica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, Dr. Ulrike Hartmann, i prof. Dr. Vahidin Preljević, sa Odsjeka za germanistiku, Univerziteta u Sarajevu.

Prisutne je pozdravio i sa njima razgovarao i dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koji je istakao značaj uspješne saradnje u oblasti kulture i obrazovanja između Bosne i Hercegovine i Austrije, čime se intenzivira dijalog i aktivnost civilnog društva između ove dvije zemlje. Saradnja Nadležnog Austrijskog ministarstva i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH traje od 2006. godine, u kojem periodu je proizašlo i uspješno realizirano mnogo značajnih projekata, književnih susreta i raznih manifestacija.

A.G.