• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

140 godina Nacionalne biblioteke Bugarske

17 Decembar 2018 Novosti 1286 Views

Za Nacionalnu biblioteku Sv. Ćirila i Metodija u Sofiji 2018. godina je bila godina proslavljanja raznih događaja kojima su obilježili 140. godišnjicu od osnivanja.

 

Nacionalna biblioteka Svetog Ćirila i Metodija Bugarske (Natsionalna Biblioteka Sv Kiril i Metodija, u daljem tekstu NBKM), koja se nalazi u Sofiji, ima jednu od najbogatijih otomanskih arhiva u pogledu količine i raznolikosti materijala. Osnovana 1878. godine, imovina NBKM-a značajno je proširena 1931. godine, pribavljanjem miliona otomanskih dokumenata iz Turske. Danas zbirka Orijentalnog odjeljenja NBKM-a (Kolektsiya na Orientalski Otdel) sadrži više od 160 sidžila, 1000 deftera i registara, 1.000.000 pojedinačnih dokumenata i ogroman broj registara vjerskih zadužbina (waqf / awqāf) iz svih provincija Otomanskog carstva iz perioda između petnaestog i dvadesetog vijeka. Pored toga, ona posjeduje vrijednu kolekciju perzijskih, arapskih i turskih rukopisa. Osim Orijentalnog odjeljenja, Bugarski historijski arhiv sadrži materijale koji su uglavnom iz devetnaestog vijeka i napisani su na osmanskom turskom i bugarskom jeziku. U tom smislu, NBKM je skriveni dragulj za istraživače na Bliskom istoku i na Balkanu.

Pored niza događaja koji su pratili obilježavanje 140. godišnjice biblioteke, 5. decembra predstavljen je i pečat “140 godina sv. Ćirila i Metodija”, autora Stojana Deheva, kao prvi pečat s kojim je 10. decembra 1878. godine profesor Mihail Bubotinov, čija je to ideja i bila, osnovao komisiju s predsjednikom prof. Marinom Drinovim s ciljem stvaranja bugarske nacionalne biblioteke. Izložba “Blago Nacionalne biblioteke”, otvorena 10. decembra, prikazuje vrijedne eksponate, a naglasak je na pismu revolucionarnog pjesnika Hrista Boteva njegovoj supruzi Veneti i njegovoj porodici, napisanom na brodu Radetski. Pismo se čuva u Bugarskom historijskom arhivu.

Među gostima su bili pokrovitelj proslave – ministar kulture Boil Banov, poslanici, direktori biblioteka, akademici, intelektualci i mnogi donatori.

U okviru Međunarodne naučne konferencije, “Donacije i kultura darivanja – Donation and the Culture of giving”, održane 10–11. decembra 2018. u Nacionalnoj biblioteci Bugarske, pored brojnih izlaganja, dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, izlagao je na temu “Donations and fundraising: experiences of the National and University Library of Bosnia and Herzegovina – Donacije i prikupljanje sredstava: iskustva Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine”. U svom izlaganju, dr. Ismet Ovčina akcenat stavlja na noć 25. na 26. august 1992. godine, koju građani BiH, a i svijet pamte kao jedan od najtežih dana Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, kada je vatra uništila 2.000.000 knjiga i rukopisa neprocjenjive materijalne i sentimentalne vrijednosti. Slijedeći temu konferencije, dr. Ismet Ovčina svojim radom ukazuje na to da je upravo ta noć, uništavanje materijalnog i duhovnog dobra koje sakuplja i čuva ova biblioteka, bile prekretnica stabilnosti ove institucije. Od te noći, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine u stalnoj je i mukotrpnoj borbi za donacije i projekte, od kojih ustvari i opstaje.

Tokom dva dana konferencije učesnici su podijelili svoje iskustvo i dobre prakse u vezi s donacijama i volontiranjem. Nakon inauguralnog govora direktorice NBCM prof. dr. Krasimire Alexandrove uslijedila su izlaganja stranih predavača – gosp. Donika Hodje, ambasadora Albanije u Bugarskoj, dr. Andreasa Saavedre Baronasa, počasnog konzula Republike Čile; predstavnika nacionalnih biblioteka: Dzintre Muke, izvršnog direktora Latvijske narodne biblioteke, dr. Ismeta Ovčine, direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Adibe Ismaylove, zamjenice direktora Narodne biblioteke Azerbejdžana, Petera Antalfija, voditelja međunarodne i kulturne saradnje u Nacionalnoj biblioteci Mađarske i mnogih drugih.

Ovom prilikom dr. Ismet Ovčina je razgovarao s direktoricom Nacionalne biblioteke Bugarske prof. Krasimirom Aleksandrovom na temu međusobne saradnje, bibliotečke razmjene i eventualnih zajedničkih projekata ove dvije biblioteke.