• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Europeana Network Association AGM 2018 – Generalna skupština 2018

14 Decembar 2018 Novosti 1163 Views

Europeana logo black

Godišnja generalna skupština, Europeana Network Association AGM, je ključni godišnji događaj za Europeanu i njene poslovne saradnike, gdje se pruža mogućnost da se razmijene iskustva i razvijaju specifična područja od zajedničkog interesa. Europeana Network, čine posvećene pristalice, i predstavlja grupu koja je centralna za neometan rad i širinu sadržaja usluge Europeana. Udruženje mreža Europeana je snažna i demokratska zajednica stručnjaka koja radi na području digitalnog nasljeđa, ujedinjena zajedničkom misijom za proširenje i poboljšanje pristupa evropskom digitalnom kulturnom naslijeđu. Konkretno, njihovo iskustvo i stručnost pomažu u oblikovanju rada i usluga Fondacije Europeana.

 

Ove godine, Skupština je održana u Tehničkom muzeju, u Beču.

Fokus Skupštine 2018. je bio na izgradnji zajednica i prilika za članove mrežne asocijacije Europeane da iznesu svoje mišljenje i ideje i prezentiraju svoje projekte.

Skupština sumira aktivnosti proteklog perioda i usvaja dokumente i budžet za naredni period. Zajedno sa fondacijom Europeana i njenim Upravnim odborom, Vijeće poslanika odlučuje kako će Europeana promovisati i podržati digitalno kulturno naslijeđe i kako bi njen godišnji poslovni plan trebao izgledati. Savjet članova nadgleda i Mreže zajednice za posebne interese, radne grupe i radne grupe koje su uspostavljene da podrže razvoj poslovnog plana i adresiraju tekuće aktivnosti i izazove koji utiču na članove Udruženja i polje digitalnog naslijeđa.

Ujedno, Skupština 2018. je bila prilika za obilježavanje 10 godina rada i postojanja Europeane, kao evropske platforme za digitalno kulturno naslijeđe, koja promovirajući  kulturu digitalizacije, izaziva sa smjelim digitalnim inovacijama.

Pored predstavljanja brojnih projekata, učesnicima su se obratili i: Merete Sanderhoff, predsedavajuća Upravnog odbora mrežne asocijacije, Chris Sigaloff, savjetnica za Vijeće kulture, te izvršni direktor Europeane, Harry Verwayen.

Na poziv organizatora, u radu ove značajne Skupštine, aktivno je učestvovao i dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Detaljnije na linku:

https://pro.europeana.eu/event/europeana-network-association-agm-2018