• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Direktor NUBBiH na međunarodnoj konferenciji u Azerbejdžanu

01 Oktobar 2018 Novosti 1265 Views

Na poziv direktora Nacionalne biblioteke Azerbejdžana, prof. Karim Tahirova, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Ismet Ovčina, boravio je u Bakuu, u periodu 28. – 30. septembra 2018. godine. Tom prilikom, prisustvovao je međunarodnoj naučno-praktičnoj konferenciji, povodom 95. godišnjice Azerbejdžanske nacionalne biblioteke, „Inovacije u nacionalnim bibliotekama kao osnova promjene i pravca razvoja“.

Obraćajući se na otvorenju, ministar kulture Republike Azerbejdžana, Abulfas Garajev, istakao je značaj biblioteka modernog vremena kao vizionara unaprijeđenja i promocije kulture i obrazovanja, a u cilju sakupljanja, čuvanja i njegovanja kulturnog i intelektualnog naslijeđa države.

Pored dr. Ismeta Ovčine, na konferenciji su prisustvovali: Karim Tahirov, direktor Nacionalne biblioteke Azerbejdžana, Hamdi Turshuju, direktor Nacionalne biblioteke Turske, dr. Sohair F. Wastawy, izvršna direktorica Nacionalne biblioteke Katara, prof. dr. Renaldas Gudauskas, generalni direktor Nacionalne biblioteke Litvanije, Natalia Samoilenko, zamjenica generalnog direktora Državne biblioteke Rusije, te predstavnici jednog broja biblioteka iz regiona i jednog broja domaćih institucija kulture i obrazovanja Republike Azerbejdžan.

Tokom konferencije, dr. Ismet Ovčina je izlagao rad na temu „Nacionalna i univerzitetska Bosne i Hercegovine i njeni e-izvori“, gdje opisuje korištenje različitih e-resursa u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine. Fokus je stavljen na glavne zadatke Biblioteke, kao što su kreiranje zapisa u online bibliografskom sistemu, kao i razvijanje digitalnih kolekcija putem međunarodnih projekata, a takođe i razvoj bibliotečkih nauka uopšte uz pomoć našeg godišnjeg časopisa Bosniaca. Također, dr. Ovčina, ističe značaj digitalnih tehnologija i otvaranja novih perspektiva za istraživanje, podučavanje, publikovanje i saopštavanje informacija, kroz pristup izvorno digitalnom materijalu i izrađujući digitalne surogate na osnovu postojećeg izvornog materijala. Pored ovog na Konferenciji su izloženi i radovi na teme: Optimalni načini digitalizacije, Izgledi za razvoj biblioteka u kontekstu digitalne ekonomije, Sistematski pristup kao osnova za razvoj društveno-kulturnih aktivnosti, e-izvori i njihov opseg, razvoj novih oblika, generalizacija kvaliteta i glavna stabilizacijska rješenja u modifikaciji i dr.

Inače, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine i Nacionalna biblioteka Azerbejdžana imaju dugogodišnji sporazum o saradnji kojim se održava kontinuirana bibliotečka saradnja. Ovom prilikom, dr. Ovčina je poklonio jedan broj izdanja NUBBiH, direktoru Nacionalne biblioteke Azerbejdžana, prof. Karim Tahirovu, i ministru kulture Republike Azerbejdžana Abulfas Garajevu.