• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine darovao knjižnična izdanja na trajno korištenje knjižnicama u Mostaru i Sarajevu

12 Januar 2024 Novosti 130 Views

Naslovna-1-scaled-2560x1280_Large.jpegRavnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med. predao je na trajno korištenje Narodnoj knjižnici Hercegovačko-neretvanske županije i Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine knjižnična izdanja iz knjižničnog fonda zavodske biblioteke, što predstavlja doprinos Zavoda obogaćivanju njihovog knjižničnog fonda.

„Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine ima čast biti institucija koja prepoznaje važnost intelektualnog rasta i obrazovanja te smo odlučili podržati Narodnu knjižnicu Hercegovačko-neretvanske Županije i Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine u njihovim nastojanjima da osiguraju raznolikost i kvalitetu svog knjižničnog fonda. Očekujemo da će ova primopredaja rezultirati još kvalitetnijom i plodnijom suradnjom izmedu naših institucija te da će knjižnični fond postati još snažniji i raznolikiji za korist budućih naraštaja“, rekao je prim. dr. Skočibušić. 

Dr. Skočibušić je istaknuo da Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine kontinuirano podupire i promovira znanost, obrazovanje i učenje, stjecanje novih kompetencija i vještina sukladno ubrzanim tehnološkim napretkom i brzinom življenja u svijetu, kao i da veliki značaj pridaje kulturi i podizanju svijesti o čuvanju kulturne baštine.

Uz riječi zahvale, ravnateljica Narodne knjižnice Hercegovačko-neretvanske Županije Julijana Pavlović i ravnatelj Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina istaknuli su važnost ovakvih aktivnosti i ulaganja u kulturnu, obrazovnu i znanstvenu baštinu Bosne i Hercegovine. Tijekom ugodnih i prijateljskih razgovora i obilaska knjižnica, bilo je riječi o značenju i ulozi knjižnica u društvu, napose u obrazovanju i učenju, a sugovornici su upoznali dr. Skočibušića s bogatom knjižničnom građom koju posjeduju i o kojoj skrbe te ga informirali o knjižničnim strategijama, programima i uslugama, nabavama, obradi, čuvanju i davanju na uporabu knjiga, događanjima kojima su domaćini i izazovima i problemima s kojima se suočavaju.

Ravnateljica Narodne knjižnice HNŽ Julijana Pavlović prezentirala je aktivnosti koje knjižnica provodi samostalno ili u suradnji s drugim institucijama ove županije. Posebice je istaknula suradnju s predškolskim odgojno – obrazovnim institucijama, osnovnim i srednjim školama, Sveučilištem u Mostaru i drugim javnim i privatnim obrazovnim institucijama. Kazala je da su svim korisnicima i zainteresiranima omogućeni različiti oblici učenja i edukacija u knjižnici.

Ravnatelj Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina kazao je da je ova knjižnica od svog osnivanja prevashodno pružala usluge korisnicima, poticala svoj kadar na cjeloživotno učenje, prikupljala i obogaćivala bibliotekačke fondove, ulagala sredstva u opremu i informatičku infrastrukturu, organizirala kontinuirano praćenje stadarda, posebice međunarodnih standarda u oblasti bibliotekarstva, novih informacijskih i ostalih tehnologija. Podsjetio je da je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH u kolovozu 1992. godine ostala bez skoro svega, ali da niti jedan dan nije prekidala s radom. Naveo je da pravno-financijski status te ustanove, nažalost, još uvijek nije riješen.

Ravnatelj dr. Skočibušić čestitao im je na ustrajnom i uspješnom radu i misiji kulture, obrazovanja i znanosti, a prigoda je bila upoznati sugovornike s organizacijskom strukturom i djelatnostima Zavoda i informirati ih o redovitim aktivnostima, projektima, planovima i prioritetima Zavoda u budućem razdoblju.

Ravnatelj Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina proglasio je dr. Sinišu Skočibušića počasnim članom knjižnice te mu tom prigodom uručio počasnu člansku karticu.

Izvor teksta i fotografija: Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine