• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Gazi Husrev-begova biblioteka – nova članica sistema COBISS.BH

25 Decembar 2023 Novosti 174 Views

ghb.jpg

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu je 22. 12. 2023. godine, potpisala Ugovor o punopravnom članstvu biblioteka u bibliotečko-informacionom sistemu COBISS.BH sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom Bosne i Hercegovine, čime je napravljen značajan korak ka uzajamnom obogaćivanju baza podataka u bibliotečkom sektoru.

Gazi Husrev-begova biblioteka, osnovana 8. januara 1537. godine u Sarajevu, predstavlja, ne samo kulturno blago Bosne i Hercegovine, već i jednu od najznačajnijih biblioteka ove vrste na Balkanu tokom cijelog osmanskog perioda. Sa svojim fondom od oko stotinu hiljada svezaka knjiga, naslova časopisa i dokumenata na orijentalnim, bosanskom i brojnim evropskim jezicima, Gazi Husrev-begova biblioteka čuva dragocijenu baštinu i bogatstvo različitih kulturnih uticaja.

Pristupanjem autonomnom bibliotečko-informativnom sistemu Bosne i Hercegovine zasnovanom na COBISS platformi (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi), Gazi Husrev-begova biblioteka se pridružila velikoj porodici od 74 biblioteke u Virtualnoj biblioteci Bosne i Hercegovine i preko 1.478 biblioteka regiona. 

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina, i direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, mr. Osman Lavić, zajedno s rukovoditeljicom Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine, mr. Azra Smajić Gačević, su potpisali Ugovor koji označava korak naprijed ka daljem razvoju bibliotečkog sektora u zemlji. Ova saradnja, ne samo da obogaćuje kulturno naslijeđe regiona, već pruža i prostor za usavršavanje kadrova i unaprijeđenje pristupa obrazovanju i informacijama.

Gazi Husrev-begova biblioteka, svojim ulaskom u COBISS.BH sistem, postaje nezaobilazno mjesto za sve one koji žele istraživati i učiti o bogatoj kulturnoj prošlosti Bosne i Hercegovine. Ovaj korak u digitalnu sferu otvara nova vrata za očuvanje i promociju kulturne baštine, čineći je dostupnom sadašnjim i budućim generacijama.