• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Direktor Ovčina posjetio ambasadu Republike Azerbejdžana u BiH

08 Septembar 2023 Novosti 147 Views

IMG-0682.jpg

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina posjetio je ambasadu Republike Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini, gdje se sastao sa ambasadorom Republike Azerbejdžan u BiH, Nj.E. Vilajatom Gulijevom i saradnicima. Ambasador Guliyev je izrazio srdačnu dobrodošlicu direktoru NUBBiH, te podsjetio na izuzetno dobre poslovne odnose NUBBiH i Nacionalne biblioteke Azerbejdžana i ostvarene projekte.

Tokom posjete razgovaralo se o aktivnostima dviju Biblioteke i prvenstveno o obnovi dugogodišnje saradnje i mogućim novim projektima na polju istraživanja, izdavaštva i promociji zajedničkih kulturnih i historijskih vrijednosti. Inače, NUBBiH i Nacionalna biblioteka Republike Azerbejdžana imaju potpisan dugogodišnji Sporazumom o saradnji, koji za cilj ima razmjenu štampanih i elektronskih izdanja, kao i drugih bibliotečkih materijala, koji će doprinijeti napretku kulturnih veza i promovirati kulturno naslijeđe ovih država.

Također, govorilo se i mogućoj prezentaciji, promociji i izložbi knjiga različitih autora o Heydaru Aliyevu, bivšem predsjedniku Republike Azerbejdžana, a koje će kao poklon ambasade Republike Azerbejdžana svakako obogatiti fond Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Jedna od tema razgovora bila je i učešće direktora NUBBiH na Međunarodnom naučnom skupu na temu „Nacionalne biblioteke su zaštitnici duhovnog pamćenja naroda“, događaj koji je organiziran povodom 100. godišnjice Nacionalne biblioteke Azerbejdžana, kao i 27. godišnjeg sastanka LAE, i održavanje 6. sastanka Odbora direktora nacionalnih biblioteka zemalja članica EKO, koji će se održati u Bakuu (Azerbejdžan) u periodu od 19. do 23. septembra 2023. godine. Direktor Ovčina će u svom obraćanju na pomenutom skupu govoriti o temi: „Biblioteke kao izvor čuvanja naših nacionalnih moralnih vrijednosti: iskustva Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“.

Od ranije je poznato da NUBBIH ima potpisan Memoranduma o saradnji između Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Sarajevo i Instituta za rukopise Muhammad Fuzuli u Baku-u koji je potpisan prilikom posjete prof. dr. Akrama Bagirova.

Profesor Baghirov, koji radi u Institutu rukopisa Muhammada Fizulija i Nizami Ganjavija u sklopu Nacionalne akademije nauka Azerbejdžana, učestvovao je u realizaciji velikog nacionalnog projekta prikupljanja rukopisa azerbejdžanskih autora Fuzulija i Nizamija u cijelom svijetu, te njihovoj identifikaciji i prezentaciji. Pored identifikacije rukopisa ovih autora, radi se i na identifikaciji svih ostalih azerbejdžanskih rukopisa u svijetu.

Prof. Akram Bagirov je pronašao 28 rukopisa azerbejdžanskih pjesnika u orijentalnoj kolekciji Specijalnih zbirki. NUBBiH je velikodušno ustupila digitalne kopije ovih rukopisa Institutu.

Također je 14. juna 2019. godine u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH održan književni susret povodom obilježavanja 650. godišnjice velikog azerbejdžanskog pjesnika Sejjida Imadeddina Nasimija.

Na kraju sastanka, direktor Ovčina se zahvalio ambasadoru Nj.E. Vilajatu Gulijevu na pozivu i uručio mu dar od nekoliko reprezentativnih izdanja iz bogate produkcije NUBBiH.