• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta predstavnika Hill muzeja i biblioteke rukopisne građe iz SAD-a Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH

02 Septembar 2023 Novosti 150 Views

DSC_7269.JPG

Predstavnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i Hill muzeja i biblioteke rukopisne građeiz SAD-a (The Hill Museum and Manuscript Library) održali su sastanak s ciljem dogovaranja saradnje povodom digitalizacije građe, odnosno zbirke rukopisa koje baštini NUBBiH.

Sastanku su prisustvovali, ispred NUBBiH: direktor dr. Ismet Ovčina, voditeljica Specijalnih zbirki NUBBiH mr. Muamera Smajić i voditeljica zbirke stare periodike NUBBiH mr. Anja Mastilović, a ispred HMML: izvršni direktor i profesor teologije Columba Stewart i regionalni direktor za bliski istok, Afriku i južnu Aziju Walid Nabih Mourad. Posrednik susreta i izvjesne saradnje bio je profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom fra Ivan Nujić.

Na sastanku se razgovaralo o predstojećoj saradnji i njenim obostranim koristima, mogućnostima unapređenja infrastukture potrebne za digitalizaciju građe teeventualnoj budućoj saradnji na kulturnim projektima od zajedničkog interesa. Nakon uspješno održanog sastanka, direktor dr. Ovčina je sa saradnicama prezentirao gostima kulturnu baštinu Biblioteke, njezin istaknuti fond te redovnu poslovnu organizaciju institucije.

Hill Museum and Manuscript Library (HMML) neprofitna je organizacija koja digitalizira, katalogizira i omogućuje besplatan pristup zbirkama rukopisa koji se nalaze u bibliotekamaširom svijeta. HMML daje prioritet rukopisima koji se nalaze u regijama ugroženim ratom, političkom nestabilnošću ili drugim prijetnjama. HMML trenutno digitalizira rukopise u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Egiptu, Gazi, Indiji, Iraku, Italiji, Libanonu, Maliju, Malti, Crnoj Gori, Nepalu, Pakistanu i Jemenu.S otprilike 370,000 rukopisa digitaliziranih ili mikrofilmiranih u suradnji s više od 800 bibliotekaširom svijeta, HMML nudi najveću svjetsku digitalnu zbirku starih rukopisa.

Ponosni smo što će jedan dio digitalnih kolekcija HMML-a biti obogaćen rukopisima koje baštini NUBBiH, a koji predstavljaju neprocjenjivo blago od historijskog, nacionalnog i kulturnog značaja za našu državu.

Iako Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH već dugi niz godina samostalno radi na digitaliziranju građe, projekti koji uključuju međuinstitucionalnu saradnju, posebice internacionalnu, višestruko su obogaćujući zbog kulturnog i institucionalnog povezivanja i sticanja novih iskustava i saznanja. Prema tome, čast nam je što imamo priliku sarađivati u projektima koji doprinose razvoju kulture i podstiču svijest o njenoj društvenoj važnosti.