• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Izložba 'Iz fondova NUBBiH' - U fokusu Grafička kolekcija te portreti istaknutih ličnosti

29 Avgust 2023 Novosti 157 Views

slika_5.jpg

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) Bosne i Hercegovine otvorena je izložba "Iz fondova NUBBiH" gdje je predstavljen dio kulturno-historijskog blaga koji baštini, čuva i daje na korištenje svima.

U fokusu izložbe je Grafička kolekcija, portreti Miss Irby i Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka, spašeni iz plamena Vijećnice.

Izložena je i slika Ismeta Mujezinovića, sokak sa lokalnim arhitekturnim specifikumom 18. i 19. stoljeća, eksponati umjetnice Šemse Gavrankapetanović, nastali od fragmenata nagorjelih novina i knjiga, a koje je umjetnica pronašla ispred Vijećnice neposredno nakon paljenja.

Također su izložene i četiri slike nagrađivanog slikara Edina Numankadića, portret Aide Buturović, a autorica je italijanska slikarica Laure Scalera koja je bila inspirisana herojskim činom Aide, koja je spašavala knjige pod granatama.

Posjetitelji mogu pogledati i rukopise, knjige i časopise koji pripadaju Specijalnim zbirkama i Zbirci stare periodike, kao podsjetnici na bogatu kulturnu historiju naše zemlje i naših naroda.

Također su izloženi i primjeri nagorjelih knjiga i kataloga kao svjedoci varvarskog čina paljenja još jedne biblioteke u historiji čovječanstva.

Kako je iz NUBBiH najavljeno, izložba će biti otvorena do 8. septembra ove godine.

Izvor teksta: (FENA) M. L.