• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Ismet Ovčina na Međunarodnoj konferenciji bibliotekara u Ohridu

27 April 2023 Novosti 345 Views

unnamed

Na poziv direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke „Sv. Kliment Ohridski“ Skopje, gospodina Rametulla Kuçia i predsjednice Udruženja bibliotekara Republike Sjeverne Makedonije, dr. Jane Mihajlovski, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH) dr. Ismet Ovčina prisustvuje na Međunarodnoj konferenciji bibliotekara „Biblioteke kao riznica pokretne kulturne baštine“ koja se održava u Ohridu (27. - 28. april), u organizaciji Bibliotečkog saveza Makedonije.

Skup su pozdravili predstavnici Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije, predsjednica Udruženja bibliotekara Republike Sjeverne Makedonije, dr. Jane Mihajlovski i direktor Ohridske biblioteke. Također, skup su pozdravili i dr. Ismet Ovčina, direktor NUB BiH, te putem linka predsjednica IFLA-e (International Federation of Library Associations and Institutions) dr. Barbara Lison.

U svom obraćanju, dr. Ovčina je istakao značaj organizovanja ovakvih međunarodnih skupova bibliotekara, razmjenu znanja i mišljenja, sticanje novih saznanja, a sve u funkciji promocije kulture, obrazovanje i nauke.  Knjige, kultura, biblioteke imaju izuzetan značaj u memoriji, čuvanju i razvijanju civilizacijskih dostignuća.

Direktor Ovčina je naglasio da ga raduje dolazak u Ohrid gdje su živjeli i stvarali mnogi čuveni prosvjetitelji, narodni učitelji, uključujući i Sv. Kliment Ohridski čije ime nosi i Nacionalna i univerzitetska biblioteke Skopje, Republika Sjeverna Makedonija.

Inače, NUB BiH ima uspješno dugogodišnje poslovno partnerstvo i bibliotečku saradnju sa bibliotekama iz Sjeverne Makedonije čemu posebno doprinose na značaju Nacionalna i univerzitetska biblioteka „Sv. Kliment Ohridski“ Skopje i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, bazirajući se na potpisanom Sporazumu o saradnji između ove dvije institucije.