• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Imperije. Joseph Roth i Ivo Andrić

24 Mart 2023 Novosti 199 Views

10

Na međunarodnoj naučnoj radionici pod okvirnim naslovom Imperije. Joseph Roth i Ivo Andrić, koja se o okviru partnerstva Odsjeka za germanistiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Katedre za njemačku književnost Univerziteta u Konstanzu od 20.- 25.03.2023. održava u inspirativnom ambijentu i simbolički važnom prostoru Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, sudjelovalo je oko 30 profesora i studenata sa obje institucije. Osvijetljeni su različiti aspekti djela dvojice velikih pisaca koji su stvarali u historijskom kontekstu propasti starih evropskih imperija i nastanka novog političkog poretka u Evropi. Sudionici, među njima i Albrecht Koschorke, Maria Kuberg, Albert Dikovich, Vahidin Preljević, Naser Šečerović, Anja Orozović, Merjem Hodžić, dotakli su se tokom radionice i drugih tematskih kompleksa, kao što teorija imperije, dekadencija, a riječ je bilo i o drugim autorima, u čijim djelima se može primijetiti duga sjenka imperije, kao što su Robert Musil i Dževad Karahasan.

Otvaranje radionice je upriličeno 20.03., a sudionike su pozdravili Dr. Ismet Ovčina, direktor NUB BiH, doc.dr. Minka Džanko, prodekanesa Filozofskog fakulteta, te prof.dr. Vahidin Preljević i prof.dr. Albrecht Koschorke.

Ovim intenzivnim workshopom nastavlja se izuzetno plodna akademska saradnja ove dvije institucije, a njen nastavak je predviđen u julu, na drugoj radionici, koja će se održati na Univerzitetu u Konstanzu.