• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NOVI BROJ BILTENA „GLASNIK NUBBIH“

02 April 2023 Novosti 195 Views

glasnik_18_korica.jpg

U izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine izašao je novi broj biltena „Glasnik Nacionalna i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“, god. 13, br. 18, iz Edicije Memoria Bosniaca. „Glasnik NUBBiH“ prezentira i sumira najvažnije i nareprezentativnije aktivnosti Biblioteke u protekloj godini.

„Ponosni smo što unatoč nedostatku političke i društvene, sistemske i programske agende, naporom i zalaganjem ponajviše njenih radnika i rukovodstva, odolijeva teškim kulturno-društvenim prilikama i iznalazi unutarnje resurse i snage za efikasan i plodonosan rad u misiji razvoja nauke, obrazovanja i kulture bosanskohercegovačkog društva u cjelini“, riječi su glavnog i odgovornog urednika „Glasnika“, dr. Ismeta Ovčine.

Između raznovrsnih aktivnosti koje čine promocije, izložbe, okrugli stolovi, seminari, posjete, sastanci, ostvarene saradnje i druga stručna, kulturna, obrazovna i naučna dešavanja, o kojima se detaljnije možete informirati na stranicama „Glasnika“, smatramo značajnim istaknuti obilježavanje 30. godišnjice stradanja NUBBIH, prigodnim programom u matičnoj zgradi Biblioteke, Vijećnici, koja je kako se nadamo samo privremeno „oduzeta“ Biblioteci. Pored toga, bitno je istaknuti i obilježavanje 77. godišnjice kontinuiranog rada i postojanja NUBBiH u misiji kulture, obrazovanja i nauke.

U protekloj godini, NUBBiH je u okviru vlastite izdavačke produkcije ostvarila i značajan doprinos u naučno-istraživačkoj djelatnosti, u sferi baštinskih studija, dokumentarnog nasljeđa i bibliotečko-informacionoj struci.

Korice 18. broja „Glasnika NUBBiH“ posvećene su liku nekadašnje bibliotekarke Nacionalne biblioteke BiH Aide Buturović (1959-1992), tragično preminuloj u artiljerijskom napadu na Sarajevo krajem augusta 1992. godine, nakon granatiranja NUBBiH u zgradi Vijećnice.

Portret na koricama je djelo italijanske slikarke Laure Scalera kojoj se iskreno zahvaljujemo na velikodušnom ustupanju autorskih prava.

Inspirisana Aidinim slučajem, Laura je prepoznala Aidu kao istinsku heroinu koja je u nesretnim okolnostima vlastiti život podredila jednom cilju – spašavanju knjiga iz spaljene Biblioteke, kao činu spašavanja kulture i civilizatorskih tekovina od primitivizma, barbarstva i bibliocida. Herojski čin osujećen je gelerom granate usmrtivši Aidu koja će ostati upamćena kao simbol svijesti o životu pisane riječi koji transcendira ljudski život upravo jer čini da ljudsko postojanje u svim svojim materijalnim i duhovnim manifestacijama ostane trajno zapamćeno.

Novo izdanje Glasnika NUBBiH bit će promovisano na 34. Internacionalnom Sarajevskom sajmu knjiga i učila 2023 (12. – 17. aprila 2023.) u Skenderiji.

Bilten „Glasnik NUBBIH“ pokrenut je 2010. godine. Do 2014. godine „Glasnik“ je izlazio dva puta, a potom nastavlja izlaziti jedanput godišnje. Sadrži informacije o stručnim, kulturnim, obrazovnim i naučnim dešavanjima, aktivnostima i manifestacijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, a popraćen je prilozima o novim praksama i aktuelnostima iz bibliotečke profesije te korisnim linkovima. Glasnik NUBBIH indeksiran je u EBSCO bazi podataka.