• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta Laure Haugen NUBBiH

16 Mart 2023 Novosti 232 Views

1

Još jedna u nizu uspješnih posjeta gospodina Matthew Stevensona, urednika časopisa Harper`s, pisca, autora brojnih tekstova i eseja o politici, investicijama i historiji. Ovim povodom, dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine ugostio je, sa saradnicama, pored gospodina Matthew Stevensona i gospođu Lauru Haugen, saradnicu za javnu diplomatiju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Razlog posjete gospođe Haugen je obilazak dijela fondova Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hecegovine, posjeta čitaonice Eugena Schulmana, kao i čitaonice u kojoj je smješten dio posljednje donacije od oko 20.000 knjiga. Gospođa Haugen nije krila oduševljenje fondom koji se nalazi u čitaonici Eugena Schulmana, s obzirom da je i ona autorica brojnih eseja, romana i zbirki kratkih priča. Laura Haugen je najavila i posjetu Specijalnim zbirkama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, kao i moguću saradnju na nekim od projekata.

Podsjećamo, gospodin Matthew Stevensona prije dva dana posjetio je Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, a razlog posjete je nova donacija od preko 60 000 publikacija  koje će prema dogovoru između gosp. Stevensona i gosp. Ovčine biti donirane i raspoređene bibliotekama širom Bosne i Hercegovine, a koje je darovao profesor Peter Levine iz Amerike. U okviru tih aktivnosti, gospodin Stevenson, u društvu direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Ismeta Ovčine i njegovih saradnica,  jučer je posjetio Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu gdje su zajedno obišli neka odjeljenja i Muzej knjige u GHB, te je tom prilikom dogovorena i donacija knjiga iz navedenog fonda Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Gospodin Matthew Stevenson, u saradnji sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH nastavlja posjete bibliotekama širom Bosne i Hercegovine. Do sada je realizovana posjeta Narodnoj knjižnici HNŽ u Mostaru, Narodnoj biblioteci u Mostaru, Općoj biblioteci u Maglaju, kao i Specijalnoj biblioteci ”Behram- beg” u Tuzli,  gdje će biti donirana vrijedna građa, od popularne literature, filozofije, psihologije, ekonomije i politike do lijepe književnosti i beletristike. Navedene aktivnosti će se nastaviti u narednom periodu.

{gallery}20230316_Matthew__Laura{/gallery}