• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Direktor Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević posjetio NUBBiH

16 Mart 2023 Novosti 182 Views

1

Direktor Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević posjetio je Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, gdje se susreo s direktorom NUBBiH, dr. Ismetom Ovčinom.

Direktori su razgovarali o intenziviranju međuinstitucionalne saradnje, kao i o dosadašnjim postiguntim rezultatima rada Biblioteka, tokom ove, ali i 2022. godine, posebno sa segmentom koji se odnosi na obradu u COBISS sistemu. Također, dogovoren je i nastavak saradnje, naročito na obnavljanju bibliotečkog fonda, stručnom i naučnom literaturom, a koji je od značaja za nauku, umjetnost i kulturu Bosne i Hercegovine, kao i o mogućoj zajedničkoj realizaciji projekata u oblasti bibliotekarstva.

Razgovarano je i o konkretnim promotivnim aktivnostima u tekućoj godini, a kao nastavak kontinuiteta dugogodišnje saradnje Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i Narodne biblioteke Mostar koja se prije svega ogleda u različitim promocijama, od kojih je posljednja bila na Mostarskom ljetu 2022. godine u organizaciji Narodne biblioteke Mostar.

Jedna od značajnih tema razgovora bila je i proces i stanje digitalizacije knjižne građe u bibliotekama, kao i aktuelni projekti planskog i strateškog unaprjeđivanja oblasti digitalizacije.

Na kraju posjete, direktor Ovčina, uručio je direktoru Mičijeviću posljednje izdanje Vodiča kroz javne biblioteke u Bosni i Hercegovini, iz produkcije Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

{gallery}20230316_Direktor_Mostarske_Biblioteke{/gallery}