• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić posjetio NUBBiH

17 Mart 2023 Novosti 198 Views

DSC 0221

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić posjetio je danas Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, gdje se susreo sa direktorom NUBBiH dr. Ismetom Ovčinom i saradnicama.

Direktor Ovčina upoznao je načelnika Mandića sa resursima, aktivnostima i planovima Biblioteke, ali i sa problemima koji su posljedica još uvijek neriješenog pravno-finansijskog statusa ove od kulturnog značaja institucije za BiH.

Uspješna saradnja Općine Centar i NUBBiH se nastavila i u ovoj godini. Prilikom današnje posjete, potpisan je ugovor između Općine Centar i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, o realizaciji sredstava – „Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine za čuvanje i obnovu specijalnih zbirki“. Ovim ugovorom, Općina Centar izdvojila je finansijska sredstva u iznosu od 10.000 KM za realizaciju navedenog projekta. Projekat uključuje obnovu prostorija Specijalnih zbirki, kao i preventivno čuvanje najvrijednijih primjeraka građe Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, odnosno bosanskohercegovačke i svjetske baštine. U sklopu ovog projekta, dio sredstava bit će obezbijeđen i za izdavanje novog izdanja u okviru Edicije Memoria Bosniaca pod nazivom „Bosna i Hercegovina na kartama do 20. stoljeća“.

Podsjećamo, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na svojoj 35. sjednici, juna 2020. godine, donijela je odluku o proglašenju Specijalnih zbirki NUBBiH, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, što dodatno potvrđuje značaj i vrijednost građe ovih kolekcija.

Tokom posjete, načelnik Mandić obišao je Odjeljenje specijalnih zbirki i čitaonice. Posebno zanimanje pokazao je prema staroj bibliotečkoj građi, časopisima, raritetima i rukopisima.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar i načelniku Srđanu Mandiću, u decembru 2021. godine okončana i je nabavka printera za štampanje ID kartica, koja je od iznimnog značaja za rad sa korisnicima Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, a koja je omogućila svojim članovima bržu i savremeniju uslugu.

Načelnik Mandić je iskazao spremnost i podršku Općine Centar za buduću saradnju i finansijsku pomoć za određene projekte Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, a na planu promocije kulturnog naslijeđa koje baštini NUBBiH.

Uz riječi zahvalnosti direktor Ovčina je istakao da je Općina Centar lokalna zajednica koja najviše razumije potrebe institucija kulture.

Dr. Ismet Ovčina poklonio je načelniku jedan broj aktuelnih izdanja NUBBiH, uključujući i reprezentativno izdanje časopisa „Bosniaca“, koji izlazi jednom godišnje, te se u njemu objavljuju originalni, stručni i naučni radovi, kao i  sistematizirana građa od velikog značaja za obnovu kolekcije biblioteke i bibliotečku struku u cjelini.

{gallery}20230317_Srdjan_Mandic{/gallery}