• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

U prostorijama NUBBiH održana tribina 'Novi glasovi: savremena regionalna književnost'

17 Februar 2023 Novosti 165 Views

l-9f7c8f9a77e6775620016c5a9e40786b-1676577177.jpg

Redakcija časopisa Sic upriličila je večeras u Sarajevu tribinu nazvanu 'Novi glasovi: savremena regionalna književnost', a bilo je govora o savremenoj književnosti u državama regiona s naglaskom na književnu produkciju u Bosni i Hercegovini i Srbiji te o autorima porijeklom iz država regiona koji objavljuju na njemačkom jeziku.

Kako je istaknuto, tribina bi trebala označiti početak novog sagledavanja onog što se može nazvati regionalnom književnosti, zapravo se radi o književnosti koja se piše na jezicima koji se koriste na ovom prostoru, a mogu se čitati bez prijevoda u svim zemljama ove regije.

Kako je kazao germanista, esejista i prevodilac Vahidin Preljević, radi se o tome da se iz današnje perspektive ponovo sagleda i analiziraju te kulturne spone.

- Želimo skrenuti pažnju i na novi fenomen koji imamo u posljednje vrijeme, to je fenomen pisaca koji su porijeklom sa ovih prostora, a pišu na stranim jezicima konkretno na njemačkom jeziku - kazao je. Dojma je da se, kad se uzme u obzir cjelokupno tržište knjiga, najviše čita prijevodna književnost, prije svega književnost prevedena sa engleskog jezika.

Književni kritičar i urednik na Radiju Beograd 2 Saša Ćirić smatra da su autori iz Bosne i Hercegovine često  prisutni i u Srbiji i u Hrvatskoj, poneko i u Crnoj Gori. Postoji interesovanje, posebno iz ugla Srbije, za autore iz BiH i Hrvatske, a neki od njih su jako popularni i u Srbiji imaju čitalačku publiku.

Kako je kazao, postoji interesovanje i izdavačkih kuća u npr. Srbiji da objave ponovo autore/ke koji su objavljeni i u BiH ili Hrvatskoj. Slično je, kaže, samo iz ekonomskih razloga se manje objavljuju, u BiH npr. autori iz Srbije. U Hrvatskoj postoji drugačija politika, malo više restriktivna, ali interesovanje postoji. Tome svjedoče časopisi, portali, pa i književna kritika.

- Naravno pitanje je koliko ko čita, u kojim se tiražima objavljuju, kakva je distribucija knjiga, koliko je kultura uopće ljudima važna. Ali interesovanje postoji, čitaoci postoje i postoje dobri autori što je najbitnije - naglasio je Čirić, urednik emisije ‘Oko Balkana’ koja je posvećena balkanskim savremenim književnostima i postjugoslovenskim, a kako kaže ‘slušana je kod onih koje to zanima'.

Tribina 'Novi glasovi: savremena regionalna književnost' upriličena je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, a moderator je bio Haris Imamović, pisac i urednik časopisa Sic.

IZVOR:https://federalna.ba/