• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

DIREKTOR OVČINA NA 2. SAMITU NACIONALNIH BIBLIOTEKA I 41. SAJMU KNJIGE U SHARJAH-U

10 Novembar 2022 Novosti 273 Views

1

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina, na poziv organizatora, boravio je u Sharjah-u (Dubai, UAE), u periodu 6 – 7. novembra 2022. godine. Tom prilikom, Ovčina je učestvovao na drugom po redu dvodnevnom Samitu nacionalnih biblioteka (National Libraries Summit), koji je organiziralo Sharjah Book Authority (SBA) u partnerstvu s Američkom bibliotečkom asocijacijom (American Library Association - ALA). Samit je okupio međunarodnu grupu bibliotekara i stručnjaka koji predstavljaju biblioteke širom svijeta radi razmjene vizija i stručnosti, te promišljenih rješenja za prevazilaženje izazova s ​​kojima se ovaj sektor suočava.

Dvodnevni samit organiziran je u suradnji s IFLA-inim Odjeljenjem za nacionalne biblioteke i Arapskom federacijom za biblioteke i informacije (Arab Federation for Libraries and Information - AFLI).

Drugo izdanje ovog samita pokrenuto je kako bi se raspravljalo o ključnim stubovima za unapređenje uloge nacionalnih biblioteka i pružanje rješenja za izazove sa kojima se suočavaju.

Na Samitu je istaknutno da su Nacionalne biblioteke bile jedan od ključnih stubova kulturnog i razvojnog projekta Sharjaha, zasnovanog na viziji Njegovog Visočanstva šeika dr. Sultana bin Mohammeda AlQasimija, člana Vrhovnog vijeća i vladara Sharjaha. Tokom dva dana razgovarano je o strategijama i naporima potrebnim da nacionalne biblioteke ostvare svoje ciljeve i misiju.

Samit je uključivao dvije sesije. Prvu, pod naslovom „Strategija i kadrovi za uspjeh“. Tokom sesije, govorilo se i o promjenama koje su primijenjene tokom pandemije, ali i kako prave strategije zapošljavaja mogu dovesti do promjena i transformacije pored usavršavanja ljudskih resursa u bibliotekama.

Nakon prve sesije, organiziran je niz mrežnih sesija. Učesnici su podijelili svoja iskustva i vizije za rješavanje najvećih izazova koji utiču na nacionalne biblioteke, posebno izazova nakon pandemije i digitalne transformacije.

Tokom druge sesije, pod naslovom „Zakonski depozit i autorska prava u digitalnom dobu“, panelisti su raspravljali o mehanizmima zaštite intelektualnih i izdavačkih prava u svjetlu tehnološkog napretka i uspona umjetne inteligencije.

U organizaciji Sharjah Book Authority, održava se i 41. Međunarodni sajam knjiga u Sharjah-u, koji su učesnici Samita posjetili u sklopu dvodnevnog programa.

Direktor Ovčina je aktivno učestovao u radu ove konferencije i ovu priliku je iskoristio i razgovarao sa organizatorima i jednim brojem prisutnih direktora nacionalnih biblioteka. Tom prilikom, pojedinačno je razgovarano o međunardnoj saradnji NUBBiH i drugih biblioteka, mogućim zajedničkim konferencijama, sastancima i kulturnoj razmjeni saradnika, koji bi svojim iskustvima poboljšali rad biblioteka.

Direktor Ovčina je predstavio dio bogatog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, koje se čuva u NUBBiH, te jednom broju učesnika, uključujući i rukovodstvo navedenog Samita i Sajma, poklonio nekoliko novijih izdanja NUBBiH, a neizostavano izdanje našeg reprezentativnog časopisa Bosniaca uručio je Michaelu Dowlingu, direktoru za međunarodne odnose u Američkoj bibliotečkoj asocijaciji (ALA).