• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

GRADSKU BIBLIOTEKU OLOVO POSJETIO DIREKTOR NACIONALNE I UNIVERZITETSKE BIBLIOTEKE BiH DR. ISMET OVČINA

01 Septembar 2022 Novosti 201 Views

1

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH dr. Ismet Ovčina danas je posjetio Gradsku biblioteku Olovo i tom prilikom uručio olovskoj biblioteci jedan broj knjiga. On je, govoreći za program Radija Olovo iskazao posebno zadovoljstvo činjenicom da je Gradska biblioteka Olovo dobila adekvatan i funkcionalan prostor, te se zahvalio svima koji su doprinijeli ovom važnom kulturnom iskoraku koji Olovo, uz novi imidž i lijep izgled svakako zaslužuje.

– Biblioteke su simboli kulturnog identiteta i kao takve su jedna od najvažnijih društvenih karika u izgradnji svakog društva i zajednice. Mi smo ovih dana obilježili jedan tužni događaj od prije 30 godina kada je, mržnjom i željom agresora da uništi identitet naše države, zapaljena Nacionalna biblioteka BiH. Stoga mi je posebno drago što ovom današnjom posjetom svjedočimo da je i ovdje u Olovu biblioteka lijepa i draga destinacija za sve ljubitelje knjige – kazao je, između ostalog, dr. Ovčina. On je također podcrtao dugogodišnju dobru saradnju biblioteke u Olovu sa Nacionalom i univerzitetskom bibliotekom BiH, koja je posebno intenzivirana nakon katastrofalnih poplava koje su 2014. zahvatile Olovo i u kojima je stradao veliki broj knjiga.

Izuzetno nam je zadovoljstvo ugostiti direktora Nacionalne Univerzitetske biblioteke BiH gospodina Ismeta Ovčinu. Glavni zadaci biblioteka su prikupljanje, organizacija i čuvanje kulturne i historijske baštine. Biblioteke i jesu prve ustanove koje su bile zadužene za prikupljanje znanja. Zbog toga i jesu vrlo važne ovakve posjete, suradnja i podrška jer samo na ovaj način trajno čuvamo kulturno naslijeđe države – kazal je direktorica Gradske biblioteke Sanela Kaikčija zahvaljujući se dr.Ovčini na donaciji značajnih naslova koji će obogatiti naš knjižni fond.

Izvor: Radio Olovo