• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

OBJAVLJENA PUBLIKACIJA VIJEĆNICA – NUBBiH „U POTRAZI ZA IDENTITETOM“

01 Septembar 2022 Novosti 225 Views

B

U izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine izašla je nova knjiga „Vijećnica – U potrazi za identiteom“, autora Ismeta Ovčine.

Knjiga Vijećnica – NUBBiH „u potrazi za identitetom“, svjedoči tužnoj sudbini ove institucije u poratnom periodu, koja nije prevazišla implikacije ratnih dešavanja.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine 30 godina nakon njenog postratnog razaranja i dalje trpi nepoštivanje i neprihvaćanje, toleriše nemarnost i indiferentnost od strane odgovornih struktura.

Kroz neriješen pravni, finansijski i imovinski status, čuvar pisane riječi stvarane stoljećima na ovim prostorima, jedan od čuvara bh. identiteta, institucija visoko priznata u svim svjetskim i evropskim strukovnim asocijacijama i organizacijama ovdje je, prečesto prepuštena samoj sebi.

Knjiga prije svega, ima namjeru i obavezu da i na ovaj način sumira i podsjeti sve nadležne na borbu Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine za pravno-finansijski status, ali i borbu za rješavanje njenog statusa u zgradi Vijećnice, u koju je smještena 1951. godine, kada se Administrativno-upravna funkcija Vijećnice usmjerava ka kulturnom naslijeđu, obrazovanju i nauci.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine u zgradi Vijećnice je bila do granatiranja, 25. avgusta 1992., do kada je i imala status nosioca prava raspolaganja, a nakon toga status korisnika, koji ni do danas nije ostvaren.

Na tom putu prezentiran je dio relevantne korespondencije između Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i nadležnih organa, koja bi se (uz časne izuzetke) mogla nazvati igrom gluhih telefona.

Ova, treća po redu publikacija, nastavak je publikacija Vijećnica – prepoznatljivi simbol Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine štampane 2007., kojoj su priređivači: Ismet Ovčina, Sonja Polimac i Amra Rešidbegović i Vijećnica – NUBBiH, Inad kuća, izdate 2009. godine istih priređivača.

Donatori i sponzori, posebno međunarodni, treba i na ovaj način da znaju da NUBBiH ne stanuje u zgradi Vijećnice, jer joj je uskraćeno pravo na povratak u svoj dugogodišnji dom, čak i u ograničenom kapacitetu.

Recezenti knjige su Mr. Sci. Amra Rešidbegović, bivša dugogodišnja pomoćnica direktora NUBBiH i rukovodilac Specijalnih zbirki, te Prof. Dr. Adnan Busuladžić, profesor na Filozofskom fakultetu UNSA i dugogodišnji bivši direktor Zemaljskog muzeja BiH.

Po ko zna koji put predocena je vjerna slika problematike ove institucije od posebne vaznosti za Bosnu I Hercegovinu, o sadrzaju njena rada, stradanju I obnovi, o postignucima nacionalnog I internacionalnog znacaja I njenim potrebama. Cilj je uvijek isti - da probudi uspavane donosioce odluka, osnivace, sve nadlezne iz dubokog sna neodgovornosti, nezainteresiranosti I na kraju neznanja. Ova knjiga je rezultat dugotrajne, neravnopravne borbe za razvoj kulture, obrazovanja I nauke.

Mr. sci. Amra Rešidbegović

bibliotečka savjetnica

Ovom publikacijom dokumentarno-korespondirajućeg karaktera, koja dokumentira prije svega komunikaciju Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine sa nadležnim institucijama po pitanju rješavanja pravno-finansijskog i infrastrukturnog pitanja Biblioteke, dr. Ovčina transparentno pokazuje nebrigu države koja se možda najbolje sažima u slučaju Vijećnice i barbarskom oduzimanju Vijećnice, simbola obrazovne i memoarske kulture glavnog grada Bosne i Hercegovine. Ovom publikacijom, dr. Ovčina još jednom apelira da se pokaže elementarno dostojanstvo i civiliziranost, da se ne sramotimo u očima svijeta, ali i pred samima sobom i vratimo Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine njeno zasluženo mjesto.

Prof.dr. Adnan Busuladžić

Priređivač knjige Ismet Ovčina, autor je jedanaest knjiga, također, koautor desetak knjiga, te autor osamdesetak stručnih i naučnih radova iz oblasti političkog sistema i političke misli te bibliotečke politike.

Knjiga Vijećnica – NUBBiH „u potrazi za identitetom“ je promovisana u sklopu ceremonije upriličenoj u povodu obilježavanja 30. godišnjice spaljivanja NUBBiH i Vijećnice, a promocija je planirana i na Međunarodnom sajmu knjige u Podgorici.