• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

POSJETA FRANJEVAČKOM SAMOSTANU KRALJEVA SUTJESKA I GRADSKOJ BIBLIOTECI KAKANJ

09 Juni 2022 Novosti 475 Views

1

Potencirajući važnost međubibliotečkih odnosa i uzajamne saradnje na svim nivoima djelovanja, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine aktivno nastavlja, u okviru institucionalne misije, održavati i osnaživati međubibliotečke relacije, s ciljem poboljšanja uslova rada i realizacije novih, funkcionalnih rješenja unutar informacijsko-bibliotečkog sektora kao društvenog i kulturnog dobra.

Tim povodom, u srijedu, 08.06.2022. godine, u okviru redovnih radnih posjeta, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine dr. Ismet Ovčina, sa saradnicom Adisom Žero, posjetio je i time iskazao dubok interes i spremnost za aktivnu saradnju, Javnu ustanovu Gradsku biblioteku Kakanj, gdje se sastao sa direktorom Senadom Čišijom i saradnicima, te franjevački samostan Kraljeva Sutjeska s crkvom sv. Ivana Krstitelja, gdje se sastao sa gvardijanom Samostana fra Željkom Brkićem.   

Kao kulturni, informacijski i multimedijalni centar općine Kakanj, Gradska biblioteka Kakanj, pored svakodnevnih bibliotečkih obaveza, aktivno sudjeluje, kroz raznovrsna dešavanja, u oblikovanju kulturnog života, te s pravom nosi epitet kulturnog središta Kaknja. Bibliotečki fond Gradske biblioteke Kakanj broji preko 55 hiljada knjiga različitih vrsta, od čega najveći broj pripada školskoj i fakultetskoj literaturi. Posebno je važno istaknuti i podržati programe Biblioteke poput Tvornica kulture, Teen biblioteka, Razredna biblioteka i druge, ali i izdavačku djelatnost „Black River“ i „Stara jama“ koju Biblioteka realizira sa svojim partnerima.  

Posjeta franjevačkom samostanu Kraljeva Sutjeska predstavlja svojevrstan događaj, veliku čast i višestruko obogaćujuće iskustvo zbog neprocjenjive duhovne, kulturne i povijesne važnosti ne samo franjevačkog samostana Kraljeva Sutjeska kao sakralnog objekta, već i zbog neprocjenjive građe koja svjedoči višestoljetno djelovanje bosanskih franjevaca koji su presudno definirali duhovnu i kulturno-društvenu tradiciju i identitet Bosne i Hercegovine svojim nesebičnim, dobronamjernim, angažiranim i eruditskim doprinosom. Samostanska građa raspoređena je u samostansku arhivu, muzej i biblioteku sa više od 11 hiljada knjiga. Pored toga, Samostan posjeduje raznovrsne artefakte od izuzetnog historijskog i kulturnog značaja, uključujući likovne radove iz renesansnog i baroknog perioda, neke od najstarijih matičnih knjiga napisanih u Bosni i Hercegovini, mnogobrojne spise, staru arhivsku građu, stare crkvene predmete, a posebno treba istaknuti možda i najveću dragocjenost ovog Samostana u pogledu građe, a to je 31 inkunabulu, što predstavlja najveću zbirku inkunabula na jednom mjestu u Bosni i Hercegovini.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka smatra prioritetnim održati i osnažiti saradnju sa institucijom poput franjevačkog samostana Kraljeva Sutjeska, s krajnjim ciljem i interesom očuvanja multikonfesionalne historije Bosne i Hercegovine, te promoviranja i izgradnje ideja suživota i toleranicje. Ovom prilikom direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Ismet Ovčina uručio je najnovija izdanja koje je izdala NUBBiH.

Ovom prilikom se, još jednom, srdačno zahvaljujemo našim domaćinima na izvanrednoj gostoprimljivosti i spremnosti na saradnju.