• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

BOSNA I HERCEGOVINA U UPRAVNOM ODBORU ISSN-A (INTERNATIONAL STANDARD SERIAL NUMBER) NA PERIOD (2022.-2024.)

08 Juni 2022 Novosti 361 Views

 download.png

U sklopu 24. Generalne skupštine Međunarodnog ISSN centra, tajnim glasanjem, izabran je novi Upravni odbor. Upravni odbor sastoji se od deset izabranih predstavnika zemalja članica i predstavnika UNESCO-a i Francuske. U novoizabranom Upravnom odboru zastupljene su sljedeće zemlje: Brazil, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Njemačka, Mauricijus, Sjedinjene Američke Države, Tunis, Španija, Švedska i Velika Britanija.

Predstavnica Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i ISSN centra Bosne i Hercegovine, mr. Anja Mastilović, izabrana je za članicu ovog Upravnog odbora.

Član Upravnog odbora  u periodu od 2010.-2018. bio je i dr.Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Međunarodni ISSN centar je autonomna međudržavna ustanova koja usklađuje rad međunarodne mreže za identifikaciju i dodjelu ISSN-a serijskim publikacijama i drugoj kontinuiranoj građi, osigurava zajedničke alate za sve zemlje članice, održava Registar ISSN-a. ISSN (International Standard Serial Number) je međunarodni standardni broj za serijske publikacije kojim se ona imenuje nezavisno o zemlji izdavanja, jeziku ili pismu, učestalosti izlaženja, mediju. Međunarodnu mrežu čine Nacionalni centri 93 zemlje. ISSN Portal obuhvata više od 2.5 miliona zapisa za serijske publikacije i drugu neomeđenu građu na svim medijima, dok se svake godine ažurira oko 130.000 zapisa. Na godišnjem nivou, broj registrovanih serijskih publikacija se povećava za broj od 50.000 do 70.000 zapisa.

Bosna i Hercegovina je članica je ovog međunarodnog sistema od 1998. godine, a poslove Nacionalnog centra obavlja ISSN centar Bosne i Hercegovine koji je sastavni dio Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u Sarajevu na čelu sa šeficom centra Adisom Žero, bibliotečkom savjetnicom. Nacionalni ISSN centar Bosne i Hercegovine je 2015. godine, dobila nagradu od Međunarodnog ISSN centra u Parizu. Priznanje je dodijeljeno za uspješan rad, predanost, konzistentne napore i impresivna postignuća ISSN tima u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH. Prema mišljenju Međunarodnog centra ISSN-a u Parizu BH ISSN centar je  zaslužan za uspješnu promociju ISSN broja u Bosni i Hercegovini što uveliko doprinosi bibliotečkoj zajednici u cjelini i korisno je na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Zbog svega navedenog, izbor predstavnice NUBBiH za člana ISSN upravnog odbora, je još jedno priznanje ISSN Centru BiH i Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine.