• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

POSJETA I DONACIJA SLIKA GRAFIČKOJ ZBIRCI NUBBIH SLIKARA EDINA NUMANKADIĆA

25 Maj 2022 Novosti 390 Views

b

Direktor NUBBiH dr. Ismet Ovčina, dana 25. maja, u prostorijama Biblioteke ugostio je našeg poznatog bosanskohercegovačkog slikara Edina Numankadića.

Slikar Numankadić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, autor brojnih samostalnih izložbi, učesnik značajnih međunarodnih umjetničkim smotri što govori o njegovom aktivnom i kontinuiranom učešću u razvoju bosanskohercegovačke likovne umjetnosti. Svojim umjetničkim radom neosporno je pridonio afirmaciji i modernizaciji likovne umjetničke scene u Bosni i Hercegovini. Na Venecijanskom bijenalu učestvovao je 1993. i 2003. godine. Bio je direktor Olimpijskog muzeja u Sarajevu. Član je ULUBiH-a od 1974. godine. Slikar Numankadić imao je preko pedeset samostalnih izložbi i učestvovao na preko 300 kolektivnih izložbi kako u zemlji tako i u inostranstvu. Dobitnik je preko dvadeset vrijednih nagrada.

Ovaj eminentni slikar za našu instituciju odlučio je darovati neka od svojih likovnih djela i publikacija. Tom prigodom dr. Ismet Ovčina, dodijelio je Zahvalnicu slikaru Numankadiću i izrazio duboku zahvalnost  što je prepoznao našu instituciju kao mjesto gdje će se čuvati njegova djela za buduće generacije. Primopredaji prisustvovala je i v.d. voditeljica Odjeljenja Specijalnih zbirki NUBBiH mr. Muamera Smajić. Sva donirana djela uvrstit će se u Grafičku kolekciju, Odjeljenja Specijalnih zbirki NUBBiH.

U znak zahvalnosti dr. Ismet Ovčina slikaru Numankadiću kao znak pažnje uručio je i izdanja NUBBiH.