• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Nagrada časopisu Bosniaca, izdanje NUBBiH

25 April 2022 Novosti 633 Views

c

Nagrada za časopise iz književnosti, filozofije, sociologije i drugih humanističkih i društvenih nauka -  33. sajam knjiga i učila 2022.

Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila tradicionalno, pored bogate izdavačke ponude i promoviranja značajnih izdavačkih ostvarenja i publikacija, praktikuje i pomnu i predanu pažnju posvećuje finalnom programu Sajma – Nagradama i priznanjima za najbolje autore i izdavače koje se ceremonijalno dodjenju po završetku Sajma kao kruna bogatog programa i vrijedan podsticaj autorima i izdavačima za izvanderan izdavački i naučno-istraživački rad i opći doprinos društveno-kulturnoj zajednici.   

S iznimnim ponosom i zadovoljstvom obaviještavamo da je na ovogodišnjem 33. Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga i učila, časopis Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine „Bosniaca“, dobitnik sajamske nagrade u kategoriji „Časopis iz književnosti, filozofije, sociologije i drugih humanističkih i društvenih nauka“, nagrade koja potvrđuje prepoznatljiv kvalitet Časopisa u lokalnim naučnim krugovima, uzdižući i pozicionirajući, i na ovaj prigodan i značajan način „Bosniacu“, a time i Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, na intelektualno i kulturno pročelje izdavačke i naučne djelatnosti Bosne i Hercegovine. 

Dakako, ovogodišnja nagrada reprezentativan je pokazatelj kvaliteta, ali i kontinuiteta koji NUBBiH održava, prepoznavajući i njegujući, prije svega, kao imperativ djelovanja, izvrsnost izdavačke i naučne produkcije. S tim u vezi, ovogodišnjoj nagradi „Bosniace“ prethodi prošlogodišnja sajamska nagrada u kategoriji „Nauka: Društvene i prirodne nauke“, za djelo „Baštinske studije: Od moderne do postdigitalne kulture“ autorice Lejle Kodrić Zaimović, ali i niz drugih, u proteklim godinama stečenih, nagrada za bogatu i vrijednu izdavačku produkciju NUBBiH.

Ova vrijedna nagrada rezultat je višedecenijskog predanog i stručnog rada, koji je uvijek pratio evropske i svjetske standarde. Posebice u posljednjim godinama, sa definiranjem nove uredničke politike, „Bosniaca“ postaje kredibilan i prepoznatljiv naučni časopis na internacionalnom nivou, ispunjavajući sve važne standarde najboljih svjetskih naučnih časopisa. Pri tome, izuzetno smo ponosni na jedinstven poduhvat koji se ogleda u činjenici da je „Bosniaca“ internacionalni karakter i prepoznatljivost stekla promovirajući i tematizirajući lokalne, bosanskohercegovačke vrijednosti i pitanja.

Glavni i odgovorni urednik časopisa Bosniaca je dr. Ismet Ovčina, urednica je bibliotečka savjetnica Adisa Žero, a sekretarka Redakcije je mr. Anja Mastilović, viša bibliotekarka.

Počašćeni smo što je organizacijski tim Sajma, kao i eminentni žiri u sastavu - Sarina Bakić (predsjednica), Lejla Alimanović (članica) i Boris Trapara (član), prepoznao vrijednost „Bosniace“ ne samo kao izuzetno vrijednog naučnog časopisa, već i kao opću društveno-kulturnu vrijednost.

Koristimo priliku da se kao institucija još jednom srdačno zahvalimo na prepoznatoj vrijednosti, te čestitamo organizatorima na izvanrednoj i krajnje profesionalnoj realizaciji, te uspješno vraćenom duhu Sajma u postpandemijskim okolnostima.