• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Učenici prvog razreda Gimnazije Obala posjetili izložbu “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine, izložbu pisanog kulturnog naslijeđa iz Specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine”

28 Mart 2022 Novosti 341 Views

9

Dana, 25.03.2022., učenice prvog razreda Gimnazije Obala zajedno sa svojim nastavnicama, posjetili su izložbu “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine, izložbu pisanog kulturnog naslijeđa iz Specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine”, na kojoj je prezentirano pisano kulturno naslijeđe iz Specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Domaćini posjete učenicima su bili  dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH sa saradnicama , Adisom Žero, bibliotečkom savjetnicom i mr. Anjom Mastilović . Domaćini izložbe su upoznali učenice i nastavnice sa sadržajem i historijskim činjenicama o vrijednoj građi . U Vijećnici su predstavljene neprocjenjive rukopisne zbirke prepisivane stoljećima do prvih knjiga i novina štampanih u Bosni i Hercegovini, putopisa i arhivskih kolekcija bosanskohercegovačkih velikana. Izložba je dio zvaničnog programa obilježavanja 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Izložba „Nacionalno Blago Bosne i Hercegovine“, pod pokroviteljstvom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića , postavljena je u auli Vijećnice i otvorena za posjetitelje od 22 - 31. marta 2022. godine, u periodu od 10-18 časova.