• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

U VIJEĆNICI OTVORENA IZLOŽBA “NACIONALNO BLAGO BOSNE I HERCEGOVINE” IZ SPECIJALNIH ZBIRKI NACIONALNE I UNIVERZITETSKE BIBLIOTEKE BOSNE I HERCEGOVINE

22 Mart 2022 Novosti 626 Views

5

U Vijećnici je upriličeno otvaranje izložbe pisanog kulturnog naslijeđa iz Specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine - “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”. Građa koja je izložena je dio fondova Specijalnih zbirki i Zbirke stare periodike koja se čuva u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine od nastanka biblioteke.

Na jednom mjestu predstavljene su neprocjenjive rukopisne zbirke prepisivane stoljećima do prvih knjiga i novina štampanih u Bosni i Hercegovini, putopisa i arhivskih kolekcija bosanskohercegovačkih velikana. Izložba je dio zvaničnog programa obilježavanja 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ovom izložbom, predstavljena je i bosanskohercegovačka multikulturalnost. O njoj  svjedoče i sadržaji kolekcija NUBBiH, u kojima se, između ostalog, nalaze dokumenti pisani i štampani pismima i jezicima civilizacija Istoka i Zapada: latinskom, grčkom, staroslavenskom, arapskom, turskom, ladinu, perzijskom, hebrejskom, italijanskom, francuskom, njemačkom, mađarskom i drugim jezicima.  Sposobnost za suživot, toleranciju i dijalog, bosanskohercegovačka specifičnost i pojavnost, kao vjerovatno nigdje u svijetu, ovdje je iskazana kroz svoj višestoljetni kontinuum. Biblioteke, kao institucije koje se bave organiziranjem znanja i informiranja u uzajamnoj su komunikaciji, saradnji, razmjeni i koordinaciji i idealna su mjesta za susretanja i druženja različitih kultura, promicanje i razmjenu ideja i informacija. Bibliotečka građa na različitim jezicima i pismima i multimedijalno predstavljanje inih kultura domicilnim zajednicama i razvijanje bliskih odnosa sa drugim kulturnim, obrazovnim, naučnim i informacijskim institucijama unutar i izvan sredine u kojoj djeluju, treba da bude standard po kojem biblioteke rade.

Izložbu su organizovali  Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine i Fondacija “Alija Izetbegović“.

Autor izložbe je Amel Suljović, savjetnik za kulturu predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika Džaferovića, u saradnji s Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom i bibliotekarima Adisom Žero, bibliotečki savjetnik, rukovodilac Sektora nabavka, obrada, periodika i službene publikacije NUBBiH Muamerom Smajić, MA, voditeljica Odjeljenja Specijalnih zbirki NUBBiH, Anjom Mastilović, MA, šefica Odjela periodike NUBBiH zbirki i Teufikom Osmanovićem, voditelj Grafičke i Kartografske zbirke NUBBiH.

Savjetodavno tijelo ovog projekta su akademkinja Adila Pašalić Kreso, Akademija nauka i umjetnosti BiH, akademik Petar Perica Vidić, Akademija nauka i umjetnosti BiH, Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske žnih biblioteke BiH, mr. sci. Amra Rešidbegović, bibliotečka savjetnica, NUBBiH i mr. sci. Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke.

Izložba ‘Nacionalno blago BiH’ upriličena je uz visoko pokroviteljstvo članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića uz prisustvo visokih zvanica iz BiH i regije, a biti će postavljena u Vijećnici, kući Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, do 31. marta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, otvarajući izložbu je pored ostalog, rekao: „Izložba je upriličena u povodu 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine koja predstavlja kaleidoskop naše bogate kulturne prošlosti pohranjene u specijalnim zbirkama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Ovo je prvi put da u ovom obimu Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine otvara svoje specijalne zbirke za javnost". I naglasio je: „Umne stečevine naroda koji je pobijedio barbarstvo i neznanje, ne može uništiti ni najljući neprijatelj. Obnovljena Vijećnica i pisano kulturno naslijeđe koje je spašeno i izloženo svjedoče da je to tako i to je moja poruka budućim naraštajima“.

Dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH se obratio zvanicama, naglašavajući da „Biblioteke predstavljaju vrijednosti civiliziranih društava i neprocjenjiv i neiscrpan izvor intelektualnog i duhovnog razvoja čovječanstva. Uz to one predstavljaju i kulturnu baštinu. Bosanskohercegovačka multikulturalnost neuništiva je realnost o kojoj svjedoče i sadržaji kolekcije Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“. Na kraju, dr. Ismet Ovčina je svoj govor završio riječima: „Ovo je simboličan čin našeg povratka u Vijećnicu, naš dugogodišnji dom jer je NUBBiH prepoznatljivi simbol ove zgrade i obratno. One su pozitivan, prepoznatljivi simbol jednog života i vremena te sastavni dio bića Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine. Očekujemo da nadležni, uključujući i one koji stoluju u ovoj zgradi daju doprinos našem povratku u ovu zgradu, kao što očekujemo i tražimo da nadležni konačno riješe pravni i finansijski status NUBBiH i ostalih institucija kulture od značaja za BiH.“

Povodom izložbe, objavljen je katalog „Nacionalno blago Bosne i Hercegovine : izložba pisanog kulturnog nasljeđa iz Specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“ u izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i Fondacije “Alija Izetbegović“.