• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta delegacija Kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine

31 Januar 2022 Novosti 494 Views

a

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina sa saradnicama, primio je u posjetu delegaciju Kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, koje je predvodio Amel Suljović, savjetnik za kulturu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Na sastanku je razgovarano o konkretnim projektima koji će se realizirati u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, u tekućoj godini, pod pokroviteljstvima člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine dr. Ismet Ovčina, ukratko je prezentirao historijat, rad, aktivnosti te trenutni status Biblioteke. Izrazio je spremnost Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine da uloži dodatne napore u jačanju kulturnih i ukupnih veza Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Amel Suljović, savjetnik za kulturu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, skrenuo je pažnju gostima iz Crne Gore na značaj Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine te napore koji se poduzimaju u cilju rješavanja statusa ove institucije. Ukazao je na važnost toga da krovne državne institucije Crne Gore i Bosne i Hercegovine pokazuju pojačani interes za oblast kulture i pozvao na zajedničku realizaciju projekata u skorijem periodu.

Dr Amer Halilović, savjetnik u Kabinetu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, istakao je potrebu za snažnijom kulturnom razmjenom između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te naglasio jasnu podršku predsjednika Mila Đukanovića takvih inicijativama.

U delegaciji Kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića bili su i Radojka Rutović, savjetnica za kulturu i identitetska pitanja te Boris Bastijančić, savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja.