• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NUB BiH 76 GODINA U MISIJI KULTURE, OBRAZOVANJA I NAUKE

29 Oktobar 2021 Novosti 571 Views

a

31. oktobra ove godine, obilježava se 76 godina od osnivanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, koja je na puno načina pokazala i dokazala društvenu opravdanost i potrebu postojanja i djelovanja. Kolektiv NUBBiH će ovaj značajan datum obilježiti skromno, bez javnog manifestiranja.

NUBBiH je, kao članica svih relevantnih međunarodnih profesionalnih organizacija i asocijacija (IFLA, CENL, CDNL, Liber itd.), te sjedište agencija za ISMN; ISSN; ISBN; DOI itd., prepoznata kao jednakopravan partner državnim bibliotekama, kojima egzistencija nije upitna.

Svi napori ove institucije koja je jedna od simbola kulturnog identiteta i državnosti BiH, da kod svoga osnivača – države Bosne i Hercegovine, ostvari svoje legitimno pravo na finansiranje redovnog rada kroz Budžet BiH (a ne kroz grant), nisu polučili rezultate, pa je i sada, 26 godina od uspostavljanja Mirovnog sporazuma u Daytonu, i donošenja Daytonskog Ustava BiH, NUBBiH ostala obespravljena i marginalizirana, bez obzira na pozivanje na ustavne odredbe o kontinuitetu zakona.

Iz smanjenog Budžeta Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za 2021., Biblioteci su recipročno smanjena sredstva za realizaciju granta - projekta za skoro 100.000,oo KM. Budžet BiH još nije niti usvojen, pa ni na taj skromni grant NUBBiH zasada ne može računati, a bliži se kraj godine i finansijska situacija je vrlo nepovoljna.

Opstanku Biblioteke značajno je pomogla finansijska podrška Vlade Kantona Sarajevo, posredstvom Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

Iako razorena i teško stradala u Vijećnici 1992. godine, NUBBiH je uspjela da se doslovno digne iz pepela, sakupi rasute krhotine i sa puno odgovornosti i digniteta nastavi da obavlja svoje kompleksne i važne zadaće.

9. maja 2014. godine, uz glamurozan program, otvorena je obnovljena Vijećnica, u kojoj je NUBBiH imala svoje sjedište od 1951. do bombardovanja i paljenja 1992. godine. Sedam godina kasnije, iako je Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo odluku o povratku NUBBiH u dodijeljeni dio tog objekta, još niti jedna knjiga nije smještena u Vijećnicu. Na nekoliko obraćanja NUBBiH, aktualna Gradonačelnica se jednostavno oglušila, te ne preostaje ništa drugo nego da NUBBiH uputi javno - otvoreno pismo Gradonačelnici u čijim su rukama ključevi Vijećnice.

Patriotizam ili domoljublje se pokazuje i tako da se podrže i sačuvaju baštinske ustanove i institucije u kojima se prepoznaje duh i biće multikulturalne BiH, a NUBBiH se takvim epitetima može s ponosom pohvaliti čuvajući svojim kolekcijama kulturnu baštinu države BiH.

Sretan 76. rođendan NUBBiH.