• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH dobitnik sajamske nagrade

12 Oktobar 2021 Novosti 562 Views

a

Dodjelom nagrada i posebnih sajamskih priznanja, završen je XXXII Internacionali sarajevski sajam knjiga i učila 2021 “Ključ mudrosti i zdravlja”. Stručni žiri koji čine predsjednica Lejla Alimanović i članovi Aleksandar Knežević i Sarina Bakić donio je odluke o najboljim u 15 kategorija kao i o dobitnicima posebnih i specijalnih sajamskih priznanja.

 

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je pored aktivnog predstavljanja svoje izdavačke produkcije i nekoliko sajamskih promocija svojih posljednjih izdanja, konkurirala i za nagradu ovogodišnjeg sajma.

Prema odluci stručnog žirija, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je dobila nagradu u kategoriji Nauka: Društvene i prirodne nauke, za djelo „Baštinske studije: Od moderne do postdigitalne kulture“ autorice Lejle Kodrić Zaimović.

Inače, na 32. Sarajevskom internacionalnom sajmu knjiga u Sarajevu, 06. 10. 2021. godine, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je svoju izdavačku produkciju predstavila i promocijom posljednja tri izdanja iz svojih edicija, Biblioteka i grad“ i „Baštinske studije“, autorice prof. dr. Lejle Kodrić Zaimović,  publikaciju “Ubiše nam Ferdinanda”, autora, Martina Ježeka i Pavela Trojana, koju je sa češkog jezika na bosanski (BHS) prevela Zvjezdana Marković. te 25. broj časopisa “Bosniaca”.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, posljednjih godina, nagrađivana je sa više sajamskih i drugih nagrada za svoju izdavačku produkciju, što svakako ukazuje na profesionalnost u radu i značaju njenih edicija.

Ovom prilikom, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, zahvaljuje se i čestita organizatoru Sajma, na uspješnoj i profesionalnoj organizaciji i realizaciji u uslovima epidemioloških ograničenja.