• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Dr. Ismet Ovčina posjetio Nacionalnu biblioteku Crne Gore „Đurđe Crnojević“

08 Oktobar 2021 Novosti 473 Views

a

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH posjetio je, 07. - 08. 10. 2021. godine, Nacionalnu biblioteku Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u Cetinju. Ova posjeta proistekla je iz  Memoranduma o saradnji, potpisanog između ove dvije biblioteke, a finansijski je podržana od CENL-a (the Conference of European National Librarians). Inače, CENL radi na unapređenju interesa evropskih nacionalnih biblioteka, učvršćujući tako njihovu posebnu ulogu u očuvanju kulturne baštine i čineći je dostupnom svima, ističući ove vodeće svjetske institucije pamćenja kao nosioce intelektualnog, obrazovnog, kulturnog i društvenog razvoja zemalja i zajednica kojima služe.

Dr. Ismet Ovčina i gđa Dragica Lompar, direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore, razgovarali su o saradnji između ovih dviju nacionalnih biblioteka, značaju oživljavanja međunarodne saradnje na novim projektima u skoroj budućnosti, te mogućim saradnjama sa nacionalnim bibliotekama u regionu i implementaciji odredaba Memoranduma, koji se odnose na razmjenu stručnjaka u oblasti bibliotekarstva, razmjeni bibliotečke građe, te izradi  projekata i aplikacija za projekte prekogranične saradnje i evropskih fondova.

Poziv za uzvratnu posjetu dr. Ovčine, gđa Lompar je sa zadovoljstvom prihvatila.

Ovom prilikom, , dr. Ovčina, susreo se i sa članicom međunarodnog uredništva časopisa Bosniaca, mr. Vjenceslavom Ševaljević, sa kojom je razgovarao o Bosniaci i daljnjem angažmanu u uredništvu ovog značajnog stručnog časopisa u izdanju NUBBiH, koji je indeksiran u mnogim međunarodnim bazama podataka.

Tokom boravka u Crnoj Gori, dr. Ismet Ovčina, učestvuje i na Međunarodnom sajamu knjiga u Podgorici, na kojem je, na poziv i finansijsku podršku domaćina, svoju izdavačku produkciju predstavila i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.