• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

RAZGOVOR SA NAUČNIKOM/NAUČNICOM RAZGOVOR SA ZNANSTVENIKOM/ZNANSTVENICOM

23 Septembar 2021 Novosti 449 Views

y

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke, organizirala je u utorak 21.09.2021., Razgovor sa naučnikom/naučnicom, kao prateći sadržaj stručne radionice „Medijsko izvještavanje o naučnim/znanstvenim temama“.

 U razgovoru su učestvovali: Akademkinja prof. dr. Mirsada Hukić, Prof. dr. Jasminka Hasić-Telalović, Prof. dr. Damir Marjanović, Mr. Andrej Gajić.

Razgovorom je moderirala mr. Sanela Kuko, stručni savjetnik u FMON.

Ovom događaju je prisustvovalo tridesetak predstavnika akademske zajednice te, elektronskih i štampanih medija.

U vrlo ugodnoj i otvorenoj atmosferi, pozvani naučnici/znanstvenici su govorili o svojim počecima, životnim putevima, istraživačkoj karijeri, kao i realiziranim i aktuelnim projektima.

Svi prisutni, sa velikim su užitkom razgovarali na spontan i neposredan način o različitim temama.

Budući da se pozvani naučnici, direktno ili indirektno aktivno bave istraživanjima iz područja bio-medicinskih i prirodnih nauka, publika je dobila puno informacija o rezultatima njihovih najnovijih istraživanja, vezanih za COVID, sa stajališta genetike, mikrobiologije i virusologije i to na vrlo razumljiv, prihvatljiv i pitak način. Jer, niko od ovih vrhunskih stručnjaka nije se koristio „štreberskim“ rječnikom.

Svi prisutni, kao i organizatori su sa oduševljenjem zaključili da je ovo vrlo popularna forma razmjene informacija i prezentacije rezultata novih istraživanja, te da na isti ili sličan način, u što skorije vrijeme treba organizirati ovakve skupove.