• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

MEDIJSKO IZVJEŠTAVANJE O NAUČNIM/ZNANSTVENIM TEMAMA – stručna radionica

23 Septembar 2021 Novosti 460 Views

a

srijedu, 22.09.2021. godine, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, u organizaciji  Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, održana je Stručna radionica „Medijsko izvještavanje o naučnim/znanstvenim temama“.

U ime organizatora skup su pozdraviili i kratko govorili o značaju ove teme u društvu, predstavnici organizatora Jamin Branković, pomoćnik ministra u Sektoru za nauku i tehnologije Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti i dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH. Posebno su istakli značaj saradnje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH po ovim i sličnim projektima, ali i potencirali potrebu i značaj većeg ulaganja u nauku, naučne projekte i razvoj nezavisnih medija.

Radionicu su vodili: dr.sc. Goran Karanović, stručni saradnik za naučno istraživačku infrastrukturu i naučni kadar u FMON, prof.dr. Maja Arslanagić-Kalajdžić, direktorica Centra za istraživanje i razvoj UNSA i vanredna profesorica na Katedri za marketing Ekonomskog fakulteta UNSA te doc.dr.sc. Dragan Markovina, posvjesničar, publicist i novinar.

Radionica je okupila medijske radnike kako bi im se približio značaj izvještavanja o nauci te različiti načini na koje je nauka direktno povezana sa svakom vrstom društvenog i privrednog razvoja. Cilj radionice je ukazati na značaj prisutnosti naučnih tema u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine kroz atraktivne i zanimljive priče te programske sadržaje, s obzirom da mediji imaju moć biti snažno pogonsko gorivo u razvoju i popularizaciji nauke u BiH.

Predavanja učesnika prije svega, ističu medije kao pokretače popularizacije nauke u Bosni i Hercegovini, te ukazuju medijskim radnicima na različite mogućnosti izvještavanja o naučnim temama i benefitima koristi ovog izvještavanja u upotpunjenju programskih sadržaja, podizanja nivoa informiranosti o dostignućima i značaju bosanskohercegovačke nauke. Radovi su izvrsni alati za komunikaciju između znanstvenika, ali često je, osobito s komplikovanijim temama važno prilagoditi ih u nešto što mogu koristiti naši mediji. Naravno, nisu sve istraživačke studije namijenjene popularističkim naslovima - čak i neke od najvažnijih znanosti nisu probavljive ili dovoljno relevantne za širu javnost da opravdavaju medijsko izvještavanje. Važno je napomenuti da znanstvena komunikacija često zaostaje s obje strane. Novinari se suočavaju s velikom kontrolom i konkurencijom te se trude pratiti osnovne promjene u načinu na koji se vijesti isporučuju. Publika koja je čitala dugotrajne dnevne novine i slušala noćne emisije sve se više okreće kratkim internetskim vijestima koje privlače pozornost. To znači povećanje kontroverznih vijesti visokog profila i emocija.

Inače, ova radionica je jedan u nizu ovogodišnjih projekata koje je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke realiziralo u suradnji sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom Bosne i Hercegovine.