• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

POSJETA PREDSJEDAVAJUĆEG I ZAMJENIKA PREDSJEDAVAJUĆEG GRADSKOG VIJEĆA GRADA SARAJEVA NACIONALNOJ I UNIVERZITETSKOJ BIBLIOTECI BOSNE I HERCEGOVINE

24 Juni 2021 Novosti 586 Views

Gosp. Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva i Dr. Dragan Stevanović, zamjenik predsjedavajućeg, posjetili su danas Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH i susreli se sa Dr. Ismetom Ovčina, direktorom NUBBiH i saradnicama.

Glavna tema razgovora bila je status NUBBiH u Vijećnici, odnosno inicijativa Gosp. Ademovića: „Vratimo Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH u Vijećnicu“, koja je pokrenuta na jednoj od prethodnih sjednica novog saziva Gradskog vijeća.

U vrlo otvorenom i prijatnom razgovoru, Dr. Ismet Ovčina upoznao je goste sa trenutnom situacijom u NUBBiH, kao i sa hronologijom dešavanja u vezi sa statusom ove institucije u zgradi Vijećnica.

Gosp. Ademović i Dr. Stevanović izrazili su zainteresiranost za dogovor i sudjelovanje u zajedničkom rješavanju višedecenijskog pitanja povratka u prijeratni dom NUBBiH – jedne od najbitnijih institucija kulture u Bosni i Hercegovini.

Također, razgovaralo se i o mogućoj zajedničkoj realizaciji projekata od obostranog interesa u narednom periodu.

U kratkom obilasku NUBBiH, goste je posebno impresioniralo odjeljenje Specijalne zbirke, a naročitu pažnju su privukle inkunabule i Atlas Abrahama Orteliusa: Theartum Orbis Terrarum iz 1592. godine.

Dr. Ovčina je ovom prigodom istakao da su Specijalne zbirke NUBBiH proglašene Nacionalnim spomenikom BiH, što dodatno afirmira ovu instituciju.

Uz sve pohvale za entuzijazam i predanost radu u vrlo složenim okolnostima, Gosp. Ademović i Dr. Stevanović su izrazili spremnost da pomognu i podrže NUBBiH u okvirima njihovih mogućnosti.

Ovom prilikom Dr. Ovčina je gostima darovao nekoliko najnovijih izdanja NUBBiH i primio na dar publikacije Grada Sarajeva.