• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocija knjiga "Biblioteka i grad" i "Baštinske studije"

18 Maj 2021 Novosti 804 Views

Promocija knjiga

Biblioteka i grad: studije iz teorije i prakse urbanog bibliotekarstva

Baštinske studije: od postmoderne do postdigitalne kulture

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH kroz svoju bogatu  izdavačku produkciju, a u ediciji Stručna literatura već godinama, nastoji pratiti i publicirati nova izdanja naših informacijskih stručnjaka. Ove godine, NUBBiH je izdavač dvije izvrsne knjige, uvažene prof. dr. Lejle Kodrić Zaimović, čija je promocija bila zakazana za 18. maj, Međunarodni dan muzeja.

U saradnji sa JU Muzej Sarajeva, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je promociju dvije publikacije“ Biblioteka i grad“ i „Baštinske studije“ održala u Brusa bezistanu.

Za promociju je izabran 18. maj jer je ovaj dan izabran za Međunarodni dan muzeja. Dan muzeja se organizuje od 1977. godine i predstavlja poseban dan za međunarodnu muzejsku zajednicu. Na ovaj način, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH sa partnerskim institucijama, željela je obilježiti ovaj važan dan i  pokazati javnosti važnost biblioteka, muzeja i arhiva u razvoju kulture jedne zemlje.

Arhivi, biblioteke i muzeji se smatraju trima osnovnim baštinskim ustanovama i dugo vremena su društvene ustanove koje odabiru, prikupljaju, čuvaju, obrađuju i daju na korištenje raznovrsno gradivo koje ima izrazito kulturnu i umjetničku vrijednost za određenu zajednicu. Baštinske ustanove i djelatnosti razvijale su se tokom vremena u različitim, ali ne i dijametralno suprotnim smjerovima. Prepoznavši njihovu usmjerenost prema zajedničkom cilju osiguravanja trajne pohrane i što bolje dostupnosti, brojni su teoretičari i praktičari iz područja arhivistike, bibliotekarstva, muzeologije i šireg polja informacijskih znanosti tokom vremena proučavali međuodnose arhiva, biblioteka i muzeja te ispitivali njihove sličnosti i razlike nastojeći protumačiti temeljna načela i obilježja njihova djelovanja. Bibliotekari i bibliotečki djelatnici uvijek su imali ključnu ulogu u informacijskim sistemima pružajući korisnicima informacije blagovremeno.

O vezama institucija i temama kojima se autorica bavi, su govorili uvaženi promotori, dr. sc. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, Haris Zaimović, direktor Historijskog arhiva Sarajevo, prof. dr. Senada Dizdar, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Adnan Busuladžić, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, dok je moderatorica bila Alma Leka, direktorica Muzeja Sarajeva.

U svome obraćanju, prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović, pored mnogih imena, posebno je zahvalila Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, glavnom i odgovornom uredniku, dr. Ismetu Ovčini i urednici, gđi Adisi Žero, bibliotečkoj savjetnici na profesionalnosti, savjetima i izdavanju knjiga.