• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Vrijedna donacija knjiga arhitekte Zorana Doršnera Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH

13 Novembar 2020 Novosti 53 Views

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine sa još jednim vrijednim poklonom obogatila je svoje fondove. Povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja i rada NUBBiH arhitekta Zoran Doršner poklonio je vrijednu kolekciju knjiga od 444 naslova. Arhitekta Zoran Doršner, poznat je po mnogim svojim ostvarenjima u našoj zemlji, a jedno od njih jeste i učešće u izradi Prostornog plana PP ZOI 84 i autor Ski centra Bjelašnica i RP Jahorina.

Poklon jeste ostavština njegovog oca Rudolfa Doršnera. Publikacije, od kojih najstarija datira iz 1856. godine, štampane su pretežno u gradovima BiH, regije te Evrope: Pragu, Brnu, Berlinu, Minhenu, Frankfurtu, Lajpcigu, Štutgartu - na njemačkom, češkom, slovenačkom i BHS jezicima. Rudolf Doršner (1896-1982) diplomirao je na Visokoj poljoprivrednoj školi u Taboru kod Praga 1924. godine. Nakon eksperimentiranja s novim sortama u vinogradarstvu i košnicama u pčelarstvu na velikom obiteljskom imanju u rodnom Trebinju, službovao je od 1932. do 1972. godine u BiH i Hrvatskoj (Mrkonjić Grad, Jajce, Derventa, Bjelovar, Tuzla), a zadnjih decenija u Privrednoj komori BiH u Sarajevu, gdje je nagrađivan državnim priznanjima za predan rad na edukaciji poljoprivrednika BiH, posebno za uzgoj krmnih kultura. U toku svog djelovanja sistematski je sakupljao i studirao stručnu literaturu i prenosio znanje mlađim generacijama. Biblioteka je preživjela i opsadu Sarajeva i razorna granatiranja.

Direktor dr. Ismet Ovčina primio je arhitektu Doršnera i njegovu suprugu arhitekticu Dragicu u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine. Tom prilikom Direktor je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost na doniranim publikacijama koja će ubuduće biti na raspolaganju našim korisnicima te uručio gospodinu Doršneru zahvalnicu NUBBiH.