• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

IZLOŽBA - NACIONALNO BLAGO IZ KOLEKCIJA NUBBIH

30 Oktobar 2020 Novosti 882 Views

Povodom Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini 2020,  Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine kao partnerska institucija Univerziteta u Sarajevu dana 30. 10. 2020. godine upriličila je izložbu pod nazivom “Nacionalno blago iz kolekcija NUBBiH“. Izložbu je u 11 sati otvorio dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini 2020 na Univerzitetu u Sarajevu se realizira kao nastavak aktivnosti iz projekta ERASMUS+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) - „Library Network Support Services (LNSS):  Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services “ (Umrežena biblioteka – službe podrške: Modernizacija biblioteka u zemljama Zapadnog Balkana kroz razvoj osoblja i reformu bibliotečkih usluga).

Na izložbi “Nacionalno blago iz kolekcija NUBBiH“ predstavljeni su najvrjedniji primjerci građe Specijalnih zbirki: rukopisi, stare i rijetke knjiga, građa iz kartografske i grafičke zbirke. Izložbu su pripremili voditelji zbirki Muamera Smajić, Teufik Osmanović i Stela Viteškić.

Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine 02. jula 2020. godine, odlukom Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, proglašene su nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

#NLAD2020 #BibliotekaBezZidova #DanBibliotekaUNSA